Київські духовні школи молитовно відсвяткували день пам’яті свого небесного покровителя та Собору святих КДА (+відео)

09.11.2019

Почати

09.11.2019 - 21:30

Кінець

09.11.2019 - 21:30

Категорії

Новини

У день пам’яті небесного покровителя Київських духовних шкіл —преподобного Нестора Літописця та Собору святих Київської духовної академії, 9 листопада 2019 року, в Успенському соборі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври було відслужена святкова Божественна літургія.

 

Цьогоріч святкування дня пам’яті небесного покровителя Київських духовних шкіл та Собору святих КДА ознаменовано двома визначними ювілеями: 200-літтям відкриття Київської духовної академії та 30-річчям відродження Київських духовних шкіл.

 

Богослужіння очолив Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій.

 

Його Блаженству співслужили: намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел; ректор Чернігівського духовного училища митрополит Чернігівский і Новгород-Сіверский Амвросій; ректор Полтавської місіонерської духовної семінарії митрополит Полтавський і Миргородський Филип; митрополит Ізюмский і Куп’янський Єлисей; митрополит Житомирський і Новоград-Волинський Никодим; митрополит Володимир-Волинський і Ковельський Володимир; ректор Свердловського духовного училища митрополит Ровеньківський і Свердловський Пантелеімон; митрополит Сєвєродонецький і Старобільський Никодим; голова Учбового комітету при Священному Синоді УПЦ митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент; архієпископ Вроцлавський і Щецинський Георгій (Польська Православна Церква), ректор Почаївської духовної семінарії архієпископ Шумський Іов, архієпископ Городницький Олександр; архієпископ Боярський Феодосій, архієпископ Фастівський Даміан; архієпископ Вознесенський і Первомайський Олексій, ректор Московської духовної академії і семінарії єпископ Звенигородський Питирим; єпископ Слуцький і Солігорський Антоній; віце-ректор Полтавської місіонерської духовної семінарії єпископ Новосанжарський Веніамін; єпископ Баришівський Віктор, ректор Київської духовної академії і семінарії єпископ Білогородський Сильвестр, єпископ Ялтинський Нестор, єпископ Дубенський Пимен; єпископ Переяслав-Хмельницький Діонісій, проректор з виховної роботи єпископ Згурівський Амвросій, представники Волинської, Мінської, Одеської та Сумської духовних семінарій,, викладачі, студенти та вихованці Академії і Семінарії у священному сані.

 

Богослужбові піснеспіви виконували хори Київської духовної академії і семінарії під управлінням архімандрита Романа (Подлубняка) та архімандрита Леонтія (Тупкала).

 

На сугубій єктенії були виголошені прохання за єдність Православ’я та за мир в Україні, після чого Предстоятель Української Православної Церкви прочитав молитву за мир в Україні.

 

Пряма трансляція богослужіння проводилась на офіційній сторінці Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.

 

Пам'ять прп. Нестора Літописця, Печерського: Литургия

Пам'ять прп. Нестора Літописця, Печерського: ЛітургіяБогослужіння в Лаврі очолює Священноархімандрит обителі Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрійадреса онлайн-трансляцій Лавриhttps://lavra.ua/translyatsii/

Опубліковано Киево-Печерская Лавра. Києво-Печерська Лавра Пʼятниця, 8 листопада 2019 р.

 

За богослужінням молились гості, професорсько-викладацька корпорація, співробітники, студенти і вихованці Київських духовних шкіл, а також паломники Києво-Печерської Лаври.

 

На Малому вході Його Блаженство удостоїв богослужбових нагород викладачів та співробітників Київської духовної академії і семінарії у священному сані:

 

Викладачі ієромонах Пантелеімон (Мельник) та ієромонах Паїсій (Куліш) удостоєні правом служіння з відкритими Царськими вратами до «Херувимської».

 

Викладач ієромонах Афанасій (Стрельцов) удостоєний права носіння хреста з прикрасами, а співробітник ієромонах Мелетій (Завадський) — наперсного хреста.

 

Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив ієрейську хіротонію студента І курсу магістратури диякона Іллі Жовтяка.

 

Проповідь перед причастям виголосив проректор з навчально-методичної роботи архімандрит Філарет (Волошин).

 

Після відпусту Блаженніший владика привітав усіх зі святом преподобного Нестора Літописця та Собору святих Київської духовної академії. Також Митрополит Онуфрій особливо зауважив, що сьогодні святкується 30-річчя відродження Київських духовних шкіл і зазначив, що з цього часу з вищого духовного навчального закладу вийшла велика кількість достойних архіпастирів і пастирів, які нині ревно служать Церкві Христовій.

 

Після закінчення Літургії в Актовій залі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври (корп. №45) відбудеться урочистий Акт.

 

Нагадаємо, вчора протягом дня, за традицією Київських духовних шкіл, були відслужені заупокійна літія за спочилими викладачами та вихованцями, урочистий молебень перед мощами преподобного Нестора Літописця та Всенічне бдіння в Успенському соборі Лаври.

 

 

Прес-служба КДА / фото І. Розвадовський, Ю. Жариков

1608

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *