Єпископ Сильвестр звершив читання третьої частини Великого канону прп. Андрія Критського (+відео)

04.03.2020

Почати

04.03.2020 - 21:30

Кінець

04.03.2020 - 21:30

Категорії

Новини

Увечері, 4 березня 2020 року, у середу першої седмиці Великого посту, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, ректор Київської духовної академії і семінарії єпископ Білогородський Сильвестр звершив Велике повечір’я з читанням третьої частини Великого канону преподобного Андрія Критського у нижньому храмі на честь Трьох святителіву храмового комплексу на честь Різдва Христового, що на Березняках у м. Києві.

 

Разом з Його Преосвященством молились настоятель храмового комплексу та благочинний Першого дарницького благочиння протоієрей Василій Біляк, духовенство і парафіяни храму.

 

Після завершення читання Великого канону архієрей звернувся до пастви зі словом проповіді та передав благословення Митрополита Київського і всієї України Онуфрія.

 

Нагадаємо, сьогодні в Академічному храмі владика Сильвестр звершив першу в цьому році Літургію Передосвячених Дарів.

 

Цього ж дня, увечері, під час Великого повечір’я та Великого канону, викладачі, студенти і вихованці Київських духовних шкіл молились в Академічному храмі на честь Різдва Божої Матері та Трапезному храмі на честь преподобних Антонія і Феодосія Печерських.

 

Читання канону в Академічному храмі звершив духівник та завідувач заочним відділенням архімандрит Маркел (Павук). Після читання канону отець Маркел звернувся до присутніх з настановами.

 

Пряма трансляція з Академічного храму проводилась на офіційній сторінці КДА у мережі Facebook.

 

Третя частина канону прп. Андрія Критського.

Опубліковано Київська Духовна Академія Середа, 4 березня 2020 р.

 

Канон Андрія Критського

Опубліковано Київська Духовна Академія Середа, 4 березня 2020 р.

 

Богослужбові піснеспіви в Академічному та Трапезному храмах виконували хори Київських духовних шкіл під управлінням архімандрита Леонтія (Тупкала) та архімандрита Романа (Подлубняка). Читання канону у Трапезному храмі звершив керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварский Антоній.

 

З понеділка по четвер першої седмиці Великого посту на Великому повечер’ї читається канон преподобного Андрія Критського. За своїм змістом Великий канон є розмовою людини, що кається з власною душею. У тропарях цього канону викладені всі спонукання до посту і покаяння, наводяться численні приклади зі Старого і Нового Завіту стосовно морального стану душі грішника, що оплакує свої гріхи. Канон названий великим як за безлічі думок і спогадів, в ньому викладених, так і за кількістю його тропарів.

Зовнішня відмінність канону преподобного Андрія Критського від інших канонів полягає в тому, що він має всі 9 пісень (включаючи 2-у), і до кожного тропаря співається приспів: «Помилуй мя, Боже, помилуй мя». У середу і четвер до покаянного канону додаються кілька тропарів на честь святої Марії Єгипетської, яка навернулася від глибокого падіння до високого благочестя. Згодом до цього канону були додані тропарі на честь творця його – преподобного Андрія Критського.

 

 

Прес-служба КДА / фото І. Ганусич, С.Клименко

1362

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ