Велика Середа. Відслужена остання у цьому році Літургія Передосвячених Дарів

24.04.2019

Почати

24.04.2019 - 20:30

Кінець

24.04.2019 - 20:30

Категорії

Новини

Вранці, 24 квітня 2019 року, у Велику Середу, в Академічному храмі на честь Різдва Божої Матері були звершені уставні часи, зображальні та Літургія Передосвячених Дарів.

 

Богослужіння очолив ректор Київської духовної академії і семінарії єпископ Білогородський Сильвестр.

 

Його Преосвященству співслужили: завідувач заочним відділенням та духівник архімандрит Маркел (Павук); благочинний Академічного храму архімандрит Досифей (Михайлюк); завідувач Бібліотекою та Церковно-археологічним музеєм архімандрит Дамаскін (Лебедь), викладач Семінарії архімандрит Феодосій (Марченко), а також студенти і вихованці Київських духовних шкіл у священному сані.

 

Перед початком Літургії були відслужені часи з читанням Святого Євангелія та зображальні. Євангеліє на 3-му часі прочитав архімандрит Феодосій (Марченко), на 6-му часу — архімандрит Дамаскін (Лебедь), а на 9-му — єпископ Білогородський Сильвестр.

 

За богослужінням молились викладачі, співробітники, студенти і вихованці Київської духовної академії і семінарії, а також парафіяни храму.

 

Богослужіння супроводжував академічний хор під управлінням архімандрита Леонтія (Тупкала).

 

Проповідь перед причастям виголосив вихованець 4-го класу Семінарії Михайло Закроєць.

 

Сьогодні наприкінці Літургії востаннє читалась молитва прп. Єфрема Сиріна. Земні поклони на богослужінні припиняються (за виключенням поклоніння Плащаниці у Велику П’ятницю) до Свята Трійці.

 

Після Літургії владика ректор звернувся до присутніх з архіпастирським словом, у якому розповів про значення події, яку сьогодні згадує Свята Церква. Його Преосвященство також привітав усіх причасників з прийняттям Святих Таїн Христових.

 

У Велику Середу згадується грішниця, яка обмила слізьми та помастила дорогоцінним миром ноги Спасителя, коли Він був на вечері у Віфанії, у домі Симона Прокаженого. Цим вона приготовила Христа до поховання. Тут же Іуда показною турботою за вбогих виявив свою любов до грошей, а ввечері наважився продати Христа іудейським старійшинам за 30 срібняків.

 

Прес-служба КДА

964

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ