Великий Четвер. Спомин Тайної Вечері (+ Відео)

25.04.2019

Почати

25.04.2019 - 20:30

Кінець

25.04.2019 - 20:30

Категорії

Новини

У Великий Четвер, Спомин Тайної Вечері, 25 квітня 2019 року, у Трапезному храмі на честь преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври була звершена Літургія святителя Василія Великого. Богослужіння очолив Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій.

 

Його Блаженству співслужили: намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, архієпископ Гурій (Кузьменко), архієпископ Бучанський Пантелеімон, єпископ Гостомельський Тихон, ректор Київської духовної академії і семінарії єпископ Білогородський Сильвестр, а також гості та духовенство монастиря.

 

За богослужінням молились викладачі, студенти і вихованці Київських духовних шкіл, а також парафіяни і прочани Лаври.

 

 

Піснеспіви Літургії виконував хор Київської духовної академії під управлінням архімандрита Романа (Підлубняка).

 

На сугубій єктенії Першосвятитель підніс молитву за мир в Україні та про єдність Святого Православ’я.

 

Наприкінці богослужіння Блаженніший Владика привітав вірян з Великим Четвергом, нагадав пастві про виняткове значення для християн Тайної Вечері і Таїнства Євхаристії, про приклад Христа, який помив апостолам ноги. «Нехай Господь допомагає нам жити на землі так, щоб ми вмивали один одному ноги — може не в буквальному сенсі, але в переносному: терпіли один одного, поважали і любили один одного», — побажав Архіпастир і благословив усіх.

 

В Академічному храмі Божественну літургію очолив завідувач заочним відділенням та духівник архімандрит Маркел (Павук) у співслужінні академічного духовенства.

 

За богослужінням співав академічний хор.

 

Проповідь на запричасному вірші виголосив вихованець 3-го класу Семінарії Руслан Чопенко.

 

Сьогодні, за традицією, напередодні свята Світлого Христового Воскресіння, за богослужіннями у Трапезному храмі та Академічному храмі студенти і вихованці причастилися Святих Христових Таїн.

 

У Великий Четвер Церква згадує декілька важливих подій з життя нашого Спасителя: Тайну Вечерю, на якій Господь встановив Таїнство Євхаристії та омив учням ноги, даючи нам зразок смирення і любові до ближніх, молитву в Гефсиманському саду та зрадницький поцілунок Іуди, яким він віддав Божественного Вчителя на страждання і смерть.

 

За матеріалами офіційного сайту УПЦ / Прес-служба КДА

1090

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ