Вихованці Семінарії відвідали Варязькі печери у Києво-Печерській Лаврі

25.10.2018

Почати

25.10.2018 - 20:30

Кінець

Категорії

Новини

У четвер, 25 жовтня 2018 року, з благословення ректора Київської духовної академії і семінарії єпископа Білогородського Сильвестра, вихованців 3-Б класу Київської духовної семінарії відвідали Варязькі печери, які знаходяться на території нижньої частини Києво-Печерської Лаври. Паломницьку групу супроводжував класний наставник архімандрит Дамаскін (Лебедь).

 

Побувати у закритих для загального відвідування Варязьких печерах вихованці змогли з благословення намісника Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври митрополита Вишгородського і Чорнобильського Павла.

 

Екскурсію печерами провів помічник блюстителя Дальніх печер ієродиякон Ахіла. Тут студенти побачили келії перших насельників обителі та печерну церкву з написами старослов’янською в’яззю.

 

Історична довідка

 

Дальні печери — комплекс підземних печер Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. У Дальніх печерах почивають мощі 49 канонізованих святих. Нині загальна довжина підземних коридорів Дальніх печер становить 293 метри, Варязьких — 200 метрів. Варязькі печери з’єднані з Дальніми підземним ходом. Для масового відвідування вони не пристосовані, зате зберігся їх вигляд ще часів заснування Лаври, що надає їм особливої цінності.

 

Назву найдавнішої частини цього комплексу — Варязькі печери, Печерський Патерик пов’язує з варягами, котрі переховували в ній скарби. Можливо, саме в цій печері спочатку оселився засновник обителі преподобний Антоній Печерський. До сьогодні у цьому місці збереглися келії і поховання різного часу. Печери слугували і місцем жительства, і місцем поховання ченців.

 

Прес-служба КДА

1922

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ