Вихованці випускного класу Семінарії відвідали некрополь Успенського собору Києво-Печерської Лаври

17.04.2019

Почати

17.04.2019 - 20:30

Кінець

17.04.2019 - 20:30

Категорії

Новини

У середу, 17 квітня 2019 року, з благословення ректора Київської духовної академії і семінарії єпископа Білогородського Сильвестра, вихованці випускного 4-го класу Київської духовної семінарії відвідали з екскурсією закриті для відвідування частини головної святині України — Успенського собору Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.

 

Екскурсію для семінаристів провів кандидат історичних наук, доцент викладач Київської духовної академії Ігор Вікторович Хроненко, який є провідним науковим співробітником Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

 

Під час екскурсії студенти змогли побачити фундамент старого собору, а також некрополь, оскільки з давніх часів собор був усипальницею київських князів, литовських, українських, а згодом і російських магнатів, вищого духовенства. Через руйнацію собору від вибуху 1941 року, більша частина поховань загублена.

 

Також вихованці змогли дізнатись про деталі реконструкції святині, головних архітекторів та реставраторів. Як зазначив Ігор Вікторович, руйнація собору у 1941 році завдала непоправної шкоди не тільки архітектурному ансамблю Заповідника, а й історичному обличчю Києва. Зважаючи на це, відповідно до Указу Президента України Успенський собор було відбудовано протягом 1999-2000 років.

 

Перебуваючи у храмі Святого Іоанна Предтечі, що знаходиться всередині Успенського собору, Ігор Вікторович розповів про давні методи будівництва церков, про використання каміння і цегли-плінфи при зведення стін, які скріплювались на вапняно-цементному розчині технікою мішаної кладки з використанням голосників у пазухах склепінь, а також про використання скла та мозаїчної плитки при будівництві.

 

Наостанок, на згадку про відвідини, було зроблено пам’ятне фото.

 

Прес-служба КДА

889

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ