Вихованці 1-го класу КДС відвідали музеї Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника та Велику лаврську дзвіницю

25.09.2019

Почати

25.09.2019 - 20:30

Кінець

25.09.2019 - 20:30

Категорії

Новини

У вівторок, 24 вересня 2019 року, з благословення ректора Київської духовної академії і семінарії єпископа Білогородського Сильвестра, вихованці 1-го класу Семінарії відвідали з науковими співробітниками Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Велику лаврську дзвіницю та музей історії Києво-Печерської Лаври. Групу супроводжував класний керівник ієродиякон Анатолій (Чирченко).

 

Спочатку семінаристи піднялись на Велику лаврську дзвіницю, де старший науковий співробітник НКПІКЗ викладач Литвиненко Ярослав Володимирович розповів про історію Києво-Печерської Лаври, а також Печерського району столиці. Також група дізналась про історію дзвіниці. Побудована вона була у 1731-1745 рр. за проектом архітектора та інженера Йоганна Готфріда Шеделя. Будівля являє собою восьмигранну чотириярусну вежу висотою 96,5 м. На дзвіницю можна піднятися, подолавши 374 сходинки. Зокрема, вихованцям розповіли, що під час Другої світової війни Велика лаврська дзвіниця зазнала значних пошкоджень. Реставраційні роботи тривали п’ять років і були завершені у 1961 році. Під час реставрації на позолоту бані використано майже 3,5 кг золота 96 проби. Протягом свого 250-річного існування дзвіницю неодноразово ремонтували, про що свідчать дати над її дверними отворами.

 

Екскурсію музеєм історії Києво-Печерської Лаври Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника провів кандидат історичних наук, начальник наукового відділу історії та археології НКПІКЗ, викладач Костянтин Костянтинович Крайній.

 

Музей розташований у відреставрованих Заповідником автентичних келіях соборних старців Києво-Печерської Лаври XVIII сторіччя. У 20 музейних залах розташовано 900 оригінальних та копійних експонатів з фондової колекції Києво-Печерського заповідника, найдавніші з яких датуються давньоруським періодом (Х-ХІІ ст.).

 

Костянтин Костянтинович висвітлив розвиток і формування архітектурного ансамблю монастиря, унікального лаврського некрополя, ознайомив з діяльністю видатних історичних особистостей, пов’язаних з Лаврою.

 

Наостанок було зроблено пам’ятне фото.

 

Прес-служба КДА / фото В. Герун

1248

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ