Всенічне бдіння напередодні Воздвиження Хреста Господнього

26.09.2018

Почати

26.09.2018 - 20:30

Кінець

26.09.2018 - 20:30

Категорії

Новини

У середу, 26 вересня 2018 року, напередодні свята Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього, ректор Київської духовної академії і семінарії взяв участь у соборному богослужінні у Трапезному храмі на честь преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Всенічне бдіння очолив Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій.

 

Його Блаженству співслужили: митрополит Сімферопольський і Кримський Лазар; голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви митрополит Луганський і Алчевський Митрофан; керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Бориспільський і Броварський Антоній; архієпископ Бучанський Пантелеімон; архієпископ Ровеньківський і Свердловський Пантелеімон; єпископ Баришівський Віктор, а також братія та гості обителі у священному сані.

 

Богослужіння супроводжував митрополичий хор та хор Київської духовної академії і семінарії під управлінням архімандрита Романа (Підлубняка).

 

За богослужінням молились викладачі, співробітники, студенти і вихованці Київських духовних шкіл у священному сані.

 

Під час великого славослов’я Предстоятель виніс Святе Древо на центр храму, де було звершено чин Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього.

 

Завтра владика ректор візьме участь у Божественній літургії у Хрестовоздвиженському храмі Києво-Печерської Лаври. Богослужіння з нагоди престольного свята храму очолить Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій. Початок богослужіння о 06:30.

 

Історична довідка

Початково свято Воздвиження встановлене Церквою на згадку про віднайдення Хреста Господнього у IV столітті. У VII столітті зі спомином про віднайдення Хреста була з’єднана інша подія – повернення древа Животворящого Хреста Господнього з перського полону. Це відбулося 14 вересня 628 року (27 вересня за новим стилем). Таким чином, в святі цього дня з’єдналися два спомини: про знайдення Хреста Господнього і про повернення його з полону. Крім цього, богослужбові тексти свята нагадують вірним про страждання і смерть Господа, які Він переніс на Хресті заради нашого спасіння.

 

Прес-служба КДА, фото з офіційного сайту УПЦ

763

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ