Вітальне слово Предстоятеля Української Православної Церкви

26.03.2019

Почати

26.03.2019 - 21:30

Кінець

26.03.2019 - 21:30

Категорії

Публікації

    

Організаторам, учасникам та гостям

Десятої щорічної студентської конференції

«Студентська наука в духовній школі»

  

Ваше Преосвященство! Дорогий Владико Ректор!

Всечесні отці, брати і сестри! Шановна студентська молодь!

 

 Сердечно вітаю Вас з початком роботи традиційного студентського наукового форуму!

 

Восени минулого року в Київській духовній академії відбулася Десята міжнародна науково-практична конференція «Духовна та світська освіта: історія взаємин — сучасність — перспективи», а сьогодні ми відкриваємо Десятий студентський науковий форум. Ці дві конференції тісно пов’язані між собою. На студентській лаві молоді люди роблять перші кроки в наукових дослідженнях, шукаючи ту сферу знань, яка є найближчою для їхнього серця. Студентська конференція дає змогу поділитися своїми напрацюваннями не тільки з однолітками, але й з досвідченими професорами. В дискусіях можна почути зауваження та рекомендації, які допоможуть скорегувати розпочаті дослідження, вдосконалити їх. Саме на ґрунті студентської науки у вищих навчальних закладах має виростати наука фундаментальна. Кожен успішний вчений був колись наполегливим студентом. Я вірю, що і серед Вас у цій залі є ті, хто вже у недалекому майбутньому буде робити свої внески у вітчизняну науку.

 

Нинішню конференцію присвячено 240-річчю з дня народження видатного православного ієрарха святителя Філарета (Амфітеатрова, 1779-1857), митрополита Київського і Галицького. Святитель Філарет обіймав Київську кафедру у 1837-57 рр. Він зробив помітний внесок в розвиток системи духовної освіти. Він послідовно обіймав посади інспектора Санкт-Петербурзької духовної академії та ректора Московської духовної академії. Після призначення на Київську кафедру владика Філарет став головним покровителем Київської духовної академії.

 

Але митрополит Філарет увійшов в історію не тільки як талановитий адміністратор, але і як подвижник благочестя, якого вже за життя вважали святим.

 

Святитель Філарет являє нам унікальний приклад органічного поєднання адміністративного служіння, педагогічної діяльності та особистого благочестя. Цікаво, що обійнявши Київську кафедру, він обрав місцем свого перебування Києво-Печерську Лавру. Зазвичай його попередники на Київському митрополичому престолі мешкали при кафедральному соборі Святої Софії у центрі міста. Однак, митрополит Філарет хотів жити біля святих лаврських угодників, приклад яких намагався наслідувати у власному житті. Не дивно, що і сьогодні його чесні мощі спочивають у Дальніх печерах Києво-Печерської Лаври.

 

Щиро вітаю професорів студентів та гостей Київської духовної академії з початком роботи Десятої молодіжної конференції. Нехай Господь молитвами святителя Філарета направить усіх нас на всяку істину і допоможе провести своє життя в благочесті та чистоті.

 

Закликаю Боже благословення на Ваші труди

 

 

 

 

+ОНУФРІЙ,

Митрополит Київський і всієї України,

Предстоятель Української Православної Церкви

 

 

26 березня 2019 р.

м. Київ

798

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ