Вітальне слово

09.10.2018

Почати

09.10.2018 - 20:30

Кінець

09.10.2018 - 20:30

Категорії

Публікації

   

Його Високопреосвященству,

Високопреосвященнішому Онуфрію,

митрополиту Харківському і Богодухівському,

ректору Харківської духовної семінарії

 

Організаторам та учасникам

ІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Актуальні питання богослов’я та історії Церкви» (до 1030-річчя Хрещення Київської Русі,  25-річчя канонізації Слобожанських новомучеників та 25-річчя відновлення духовної освіти на Слобожанщині)

 

 

Ваше Високопреосвященство, дорогий Владико Ректоре!

Шановні отці, браття і сестри!

 

 

Вітаю вас з відкриттям ІІ Міжнародного науково-практичного форуму та Актовим днем Харківської духовної семінарії!

 

Цьогоріч наша Свята Церква урочисто святкує 1030-річчя Хрещення Київської Русі святим рівноапостольним князем Володимиром. Відзначення цього ювілею дає привід для глибинного осмислення вітчизняної церковної історії.

 

Найвищим плодом Хрещення Київської Русі стали святі нашої Батьківщини, які своїм подвигом засвідчили правильність та істинність вибору святого Хрестителя. Полум’я Христової віри, яке у Х столітті запалив у серцях наших співвітчизників князь Володимир, протягом вже багатьох століть зігріває вірних послідовників Христа. З часу прийняття Християнства у нашій Церкві було прославлено багато святих, серед яких особливе місце займають новомученики та сповідники, котрі постраждали від рук богоборчої влади у ХХ столітті. Слобідський край дав Православній Церкві великий сонм новомучеників, серед яких є і відомі архієреї, священнослужителі, ченці та віряни, що показали приклад непохитного сповідання віри Христової.

 

Канонізацію святих новомучеників та сповідників Слобідського краю було здійснено у 1993 році завдяки трудам блаженної пам’яті митрополита Харківського і Богодухівського Никодима. Це була перша канонізація, проведена в Українській Православній Церкві. Саме владика Никодим написав і текст служби на честь Слобожанських новомучеників та сповідників. Ця служба стала взірцем для складання численних богослужбових текстів на честь новомучеників. І сьогодні ми молимося до святих новомучеників і сповідників, щоб вони не забували нашу Святу Церкву у своїх молитвах перед Престолом Божим.

 

Не менш важливою датою є ювілей відновлення духовної освіти на Слобожанщині. Запорукою правильного церковного життя є освіченість духовенства, яке покликане навчати ввірене їм стадо Боже. Харківська духовна семінарія, як і інші духовні навчальні заклади в Україні, була закрита невдовзі після революційного перевороту 1917 року. Однак, і після її закриття випускники Семінарії засвідчили вірність Православній вірі перед обличчям богоборчої влади. Відновлена Харківська семінарія сьогодні достойно несе своє служіння на ниві Христовій.

 

Сьогоднішні ювілеї тісно пов’язані між собою. Святий князь Володимир, хрестивши Київську Русь, заклав основи просвітництва. Плоди ж хрещення і просвітництва проявилися у безлічі наших святих: святителів, преподобних, праведних, а також сповідників та новомучеників, серед яких є чимало випускників духовних навчальних закладів.

 

Вітаючи вас з відкриттям науково-практичної конференції, ювілеями, та Актовим днем, бажаю плідних наукових дискусій. Впевнений, що форум послужить важливим поштовхом у справі вивчення богослов’я та історії нашої Святої Церкви.

 

З любов’ю у Христі

 

 

 

СИЛЬВЕСТР,

єпископ Білогородський, вікарій Київської Митрополії,

Ректор Київської духовної академії і семінарії

 

9 жовтня 2018 року,

м. Київ

 

1436

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ