В КДАіС помолились за упокій спочилого ректора КДА прот. Миколая Забуги

13.11.2018

Почати

13.11.2018 - 21:30

Кінець

Категорії

Новини

У вівторок, 13 листопада 2018 року, з благословення ректора КДАіС єпископа Білогородського Сильвестра, у 4-у річницю від дня смерті спочилого ректора Київської духовної академії і семінарії протоієрея Миколая Забуги на його могилі на кладовищі біля Академічного храму на честь Різдва Божої Матері була відслужена заупокійна літія.

 

Заупокійне богослужіння очолив голова Учбового комітету при Священному Синоді Української Православної Церкви архієпископ Ніжинський і Прилуцький Климент.

 

За богослужінням молився єпископ Волинський і Луцький Нафанаїл, завідувач сектором заочного навчання архімандрит Маркел (Павук), благочинний Академічного храму архімандрит Досифей (Михайлюк), духовенство храму, гості, студенти і вихованці Київських духовних шкіл.

 

Богослужіння супроводжував хор Київської духовної академії і семінарії під управлінням архімандрита Леонтія (Тупкала).

 

Довідка

 

Протоієрей Миколай Забуга був ректором Київських духовних шкіл з 1994 по 2007 рр.

 

Отець Миколай народився 13 березня 1951 року у місті Бахмач Чернігівської області. Закінчив факультет романо-германської філології Чернівецького державного університету. У 1981 році перебував у складі контингенту радянських військ в Афганістані на офіцерській посаді. Переїхав до Києва, займався викладацькою і перекладацькою діяльностями.

 

У 1992 році возведений у сан диякона, а пізніше – священика Блаженнішим Митрополитом Володимиром. У 1994 році затверджений на посаді ректора КДА. Доцент кафедри основного богослов’я, викладач основного богослов’я, історії католицизму і протестантизму, історії екуменізму.

 

Був головним редактором «Трудів Київської Духовної Академії» та «Православного вiсника», постійним представником Предстоятеля УПЦ у Всеукраїнській раді Церков, секретарем Учбового комітету при Священному Синоді УПЦ, членом Богословської комісії при Синоді УПЦ, Вченої ради Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

 

У 2005 році, зберігши посаду ректора, був призначений головою ВЗЦЗ УПЦ. У 2007 році звільнений з посади ректора КДАіС і призначений ректором Полтавської духовної семінарії із збереженням посади голови ВЗЦЗ. Пізніше подав рапорт про звільнення на спокій у зв’язку із станом здоров’я.

 

13 листопада 2014 року на 63-у році життя після важкої хвороби отець Миколай відійшов до Господа. 15 листопада в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври відбулось відспівування протоієрея Миколая Забуги.

 

Прес-служба КДА

 

735

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ