В Київських духовних школах вшанували пам’ять свого Небесного покровителя (+відео)

09.11.2018

Почати

09.11.2018 - 21:30

Кінець

Категорії

Новини

У день святкування пам’яті Небесного покровителя Київських духовних шкіл — преподобного Нестора Літописця та Собору святих Київської духовної академії, 9 листопада 2018 року, в Трапезному храмі на честь преподобних Антонія і Феодосія Печерських Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври була відслужена урочиста Божественна літургія. Богослужіння очолив Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій.

 

Його Блаженству співслужили: намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел; керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Бориспільський і Броварський Антоній; ректор Чернігівського духовного училища митрополит Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій; ректор Полтавської місіонерської духовної семінарії митрополит Полтавський і Миргородський Филип; ректор Сумської духовної семінарії митрополит Сумський і Охтирський Євлогій; митрополит Кіровоградський і Новомиргородський Іоасаф; архієпископ Сєвєродонецький і Старобільський Никодим; архієпископ Львівський і Галицький Філарет; вікарій Київської Митрополії архієпископ Боярський Феодосій; голова Учбового комітету при Священному Синоді УПЦ архієпископ Ніжинський і Прилуцький Климент; єпископ Вознесенський і Первомайський Олексій; віце-ректор Полтавської місіонерської духовної семінарії єпископ Новосанжарський Веніамін; вікарій Київської Митрополії єпископ Баришівський Віктор; ректор Київської духовної академії і семінарії єпископ Білогородський Сильвестр; вікарій Рівненської єпархії єпископ Дубенський Пимен, представники духовних семінарій Української Православної Церкви, адміністрація, професорсько-викладацька корпорація, випускники, студенти і вихованці Київських духовних шкіл у священному сані.

 

Пряма трансляція богослужіння велась з офіційного сайту Києво-Печерської Лаври.

 

 

На Малому вході Предстоятель удостоїв богослужбових нагород адміністрацію та викладачів Київської духовної академії і семінарії у священному сані:

 

Проректора з виховної роботи архімандрита Амвросія (Вайнагія) — другим хрестом з прикрасами.

 

Проректора з навчально-методичної роботи ієромонаха Філарета (Волошина) возведено у сан архімандрита.

 

Викладачів КДАіС ієромонаха Паїсія (Куліша) та ієромонаха Пантелеімона (Мельника) удостоєно хрестом з прикрасами.

 

На сугубій єктенії були виголошені прохання за єдність Православ’я та за мир в Україні, після чого Предстоятель Української Православної Церкви прочитав молитву за мир в Україні.

 

Піснеспіви Літургії виконували хори Київських духовних шкіл під управлінням архімандрита Романа (Підлубняка) та архімандрита Леонтія (Тупкала).

 

Згідно з академічною традицією, за богослужінням представники КДАіС виголосили проповіді: після читання Святого Євангелія — Вчений секретар доцент протоієрей Василій Яковчук, а після запричасного вірша — студент ІІ курсу Магістратури Дмитро Абросімов.

 

За богослужінням Предстоятель Української Православної Церкви звершив хіротонії студентів Магістратури Київської духовної академії: у сан священика — диякона Василя Шафара (ІІ курс) та у сан диякона — чтеця Дмитра Спасіченка (І курс).

 

На завершення богослужіння Блаженніший владика привітав усіх із днем пам’яті небесного покровителя Київських духовних шкіл — преподобного Нестора Літописця та Собору святих Київської духовної академії.

 

Нагадаємо, 8 листопада розпочались святкування з нагоди річного Актового дня Київських духовних шкіл. Зокрема, були відслужені заупокійна літія за спочилими наставниками та вихованцями Академії, урочистий молебень перед мощами преподобного Нестора Літописця, а також святкове Всенічне бдіння у Трапезному храмі на честь преподобних Антонія і Феодосія Печерських Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, яке очолив Предстоятель Української Православної Церкви.

 

Також до свята були видані об’єднана служба преподобному Нестору Літописцю та Собору святих КДА і новий випуск студентського журналу «Академический Летописец».

 

Прес-служба КДА

1513

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ