В Київських духовних школах відбувся урочистий річний Акт (+відео)

09.11.2018

Почати

09.11.2018 - 21:30

Кінець

09.11.2018 - 21:30

Категорії

Новини

У день пам’яті Небесного покровителя Київських духовних шкіл — преподобного Нестора Літописця та Собору святих Київської духовної академії, 9 листопада 2018 року, після Божественної літургії у Трапезному храмі на честь преподобних Антонія і Феодосія Печерських, в Актовій залі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври (корпус №45) відбулися урочистості з нагоди Актового дня Київської духовної академії і семінарії.

 

До президії увійшли: Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій; намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел; керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній; голова Учбового комітету при Священному Синоді УПЦ архієпископ Ніжинський і Прилуцький Климент, ректор Київської духовної академії і семінарії єпископ Білогородський Сильвестр.

 

Після спільної молитви «Царю Небесний», захід відкрив ректор Київських духовних шкіл єпископ Білогородський Сильвестр. Владика ректор привітав присутніх та запросив виголосити вітальне слово Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія.

 

У своєму слові Блаженніший Митрополит Онуфрій зауважив, що за Божим промислом покровителем Київських духовних шкіл став преподобний Нестор Літописець. Преподобний Нестор, — підкреслив Предстоятель, — є взірцем справжньої  вченої людини, на яку повинні рівнятись усі, хто займається духовною освітою. Свою освіту святий  поєднував з благочестям.

 

 

Владиці ректору, викладачам та вихователям Його Блаженство побажав  терпіння у трудах, які вони докладають, щоб дати справжні знання студентам і навчити їх реалізувати ці знання у житті. Студентам Блаженніший владика побажав бути слухняними.

 

Після привітання Предстоятеля з повідомленням про діяльність Київських духовних шкіл протягом 2017-2018 років виступив проректор з навчально-методичної роботи архімандрит Філарет (Волошин).

 

Актову доповідь про видатного ректора Київської духовної академії, відомого церковного історика та богослова ХІХ-ХХ стт. на тему: «Життя та церковна діяльність єпископа Сильвестра (Малеванського): до 110-річчя з дня смерті» зачитав ректор КДАіС єпископ Білогородський Сильвестр.

 

Далі були заслухані вітання від гостей Академії. Ректор Сумської духовної семінарії митрополит Сумський і Охтирський Євлогій привітав Київські духовні школи зі святом і подарував Малочернетчинський образ Спасителя.

 

Зі словами вітання від Чернігівського духовного училища виступив ректор навчального закладу — митрополит Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій. Від ЧДУ митрополит Амвросій подарував Київським духовним школам ікону святителя Філарета Чернігівського.

 

З нагоди Актового дня за визначний вклад у розвиток богословської науки, численні наукові труди, багаторічну викладацьку діяльність Блаженніший Митрополит Онуфрій удостоїв звання заслуженого професора Київської духовної академії професора Київської духовної академії митрополита Бориспільського і Броварського Антонія. Відповідне рішення було затверджено рішення Вченої ради КДА від 4 жовтня 2018 року (Журнал №152).

 

Також Його Блаженство удостоїв викладачів Київських духовних шкіл вченого звання доцент КДА:

 

протоієрея Костянтина Курбанова — викладача Основ церковного мистецтва;

 

Олександра Вадимовича Левка — викладача Давньогрецької мови;

 

Андрія Олеговича Музольф — викладача Догматичного та Основного богослов’я;

 

Олега Оттовича Надь — викладача Канонічного права та Історії Православ’я на Русі.

 

За заслуги перед Українською Православною Церквою, плідну працю на ниві духовної освіти та з нагоди особистих ювілеїв, Його Блаженство вручив викладачам Київських духовних шкіл, а також представникам інших навчальних закладів церковні ордени УПЦ:

 

Наталії Юріївні Суховій, доктору історичних наук та церковної історії, професору та науковому керівнику Центру історії богослов’я і богословської освіти богословського факультету Православного Свято-Тихонівського гуманітарного університету (ПСТГУ) — орден святої рівноапостольної княгині Ольги.

 

Доценту КДА єпископу Баришівському Віктору — орден святого апостола Іоанна Богослова ІІ ступеня.

 

Доценту КДА архімандриту Маркелу (Павуку) — орден преподобного Нестора І ступеня з нагоди 50-річчя від дня народження.

 

Архімандриту Досифею (Михайлюку) — орден преподобного Нестора ІІІ ступеня з нагоди 35-річчя від дня народження.

 

Архімандриту Феофану (Меджидову) — орден преподобного Нестора ІІІ ступеня з нагоди 35-річчя від дня народження.

 

Синодальні стипендії для Київської духовної академії і семінарії імені Блаженнішого Митрополита Володимира (Сабодана) отримали студент II курсу Магістратури КДА Дмитро Абросімов та вихованець 4-го класу КДС Костянтин Миханчук.

 

Наостанок, Блаженніший Митрополит Онуфрій вручив дипломи кращим вихованцям духовних семінарій УПЦ, у тому числі студенту І курсу магістратури КДА Вадиму Чайці та вихованцю 3-го класу КДС Денису Суружію, які отримують іменну стипендію Предстоятеля Української Православної Церкви.

 

Завершилась урочиста частина Акту спільною молитвою «Достойно єсть», після чого всі присутні були запрошені на святкову трапезу.

 

Прес- служба КДА

1635

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ