В Київських духовних школах проходить Десята студентська конференція «Студентська наука в духовній школі»

26.03.2019

Почати

26.03.2019 - 21:30

Кінець

Категорії

Новини

З благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, 26 березня 2019 року в Актовій залі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври (корп. №45) відбулось пленарне засідання Десятої щорічної студентської конференції «Студентська наука в духовній школі».

 

Цьогоріч, конференція присвячена 240-ї річниці від дня народження святителя Філарета (Амфітеатрова), митрополита Київського і Галицького.

 

Участь у міжнародному студентському форумі взяли представники духовних навчальних закладів Української Православної Церкви, представники світських вищих навчальних закладів з України, Сербії, Румунії, Франції, Білорусі, Росії та Польщі, а також викладачі і студенти Київських духовних шкіл.

 

До президії увійшли: Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій; намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел; керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Бориспільський і Броварський Антоній; голова Учбового комітету при Священному Синоді УПЦ архієпископ Ніжинський і Прилуцький Климент; вікарій Київської Митрополії єпископ Баришівський Віктор та ректор Київської духовної академії і семінарії єпископ Білогородський Сильвестр.

 

Відкриваючи форум владика ректор привітав присутніх з відкриттям ювілейної Десятої щорічної студентської конференції та запросив до слова Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія.

 

У своєму слові, звертаючись до студентів, Його Блаженство зауважив: «На студентській лаві молоді люди роблять перші кроки в наукових дослідженнях, шукаючи ту сферу знань, яка є найближчою для їхнього серця. Студентська конференція дає змогу поділитися своїми напрацюваннями не тільки з однолітками, але й з досвідченими професорами. В дискусіях можна почути зауваження та рекомендації, які допоможуть скорегувати розпочаті дослідження, вдосконалити їх. Саме на ґрунті студентської науки у вищих навчальних закладах має виростати наука фундаментальна. Кожен успішний вчений був колись наполегливим студентом. Я вірю, що і серед Вас у цій залі є ті, хто вже у недалекому майбутньому буде робити свої внески у вітчизняну науку».

 

Також Блаженніший владика наголосив, що святитель Філарет зробив помітний внесок у розвиток системи духовної освіти та є прикладом «органічного поєднання адміністративного служіння, педагогічної діяльності та особистого благочестя».

 

Наостанок Блаженніший владика побажав учасникам і гостям конференції благословенних успіхів у форумі та закликав на усіх Боже благословення.

 

Далі присутні заслухали доповідь митрополита Антонія на тему: «Життєвий шлях святителя Філарета (Амфітеатрова), митрополита Київського». Детально висвітливши життєвий шлях святителя, Високопреосвященніший владика, резюмував: «Сьогодні святитель Філарет (Амфітеатров) є одним з шанованих печерських святих. Його ім’я органічно увійшло до нового Печерського патерика, де воно стоїть поруч з іменами давніх печерських преподобних. Це є свідченням того, що благодать Божа завжди в повноті перебуває в Церкві Христовій. В будь-який історичний період та в будь-яких умовах кожен член Церкви може йти шляхом святості. Кожен з нас покликаний стати святим».

 

Єпископ Білогородський Сильвестр виголосив доповідь на тему: «Святитель Філарет (Амфітеатров) та духовні школи Києва». У своїй доповіді Його Преосвященство розповів про труди та діяльність святителя Філарета, котрий зробив неоціненний вклад у розвиток як богословської освіти загалом, так і Київських духовних шкіл, зокрема.

 

«Незважаючи на те, що нас відділяє від часу життя святителя Філарета два століття, — наголосив єпископ Сильвестр, — його образ має і нас спонукати до реалізації у власному житті високого Євангельського ідеалу. Ми маємо унікальну можливість не тільки читати житіє святителя Філарета, але і вклонятися його святим мощам, які спочивають на Дальніх печерах Лаври. «Будемо ж звертатися з молитвою до цього великого Божого угодника, щоб він допоміг нам достойно нести своє служіння на благо Церкви Христової» — закликав владика ректор.

 

Далі з доповіддю на тему: «Духовные связи между русской интеллигенцией и Оптинским монастырем в ХІХ веке» виступив докторант Православного богословського факультету Університету «Бабеш-Бойяі» (м. Клуж-Напока, Румунія).

 

Останньою на пленарному засіданні була заслухана доповідь «Диаспора в Польской Автокефальной Православной Церкви в Польше. Епархия Вроцлавско-Щецинская. Деканат Щецинский» аспіранта Християнської богословської академії у Варшаві (Польща) священика Ярослава Шмайди. Поважний гість розповів про історичні взаємозв’язки між Польською та Українською Православними Церквами та про розвиток Вроцлавсько-Щетицької єпархії.

 

Насамкінець, відбулося нагородження студентів Київських духовних шкіл по кафедрі Церковної історії. Студенту ІІ курсу магістратури Роману Шамайлу та вихованцю 4-го класу Семінарії Богдану Купріянову були вручені грамоти та повне зібрання трудів митрополита Макарія (Булгакова) за успіхи у вивченні історії Церкви.

 

Далі робота конференції продовжилась у 9-х секціях:

 

Секція 1 — «Біблійна наука».

 

Секція 2 — «Догматичне богослов’я».

 

Секція 3 — «Історія Церкви».

 

Секція 4 — «Православна Церква у ХХ ст.».

 

Секція 5 — «Історія духовних шкіл».

 

Секція 6 — «Спільні питання богослов’я, філософії та культури».

 

Секція 7 — «Літургічне богослов’я».

 

Секція 8 — «Церковно-практичні дисципліни».

 

Секція 9 — «Соціальне служіння та місія Церкви».

 

Прес-служба КДА

1850

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ