Перший проректор взяв участь у святкуванні Актового дня та 30-літті відродження Мінської духовної семінарії

13.02.2020

Почати

13.02.2020 - 21:30

Кінець

13.02.2020 - 21:30

Категорії

Новини

У день пам’яті Собору вселенських учителів та святителів Василія Великого, Григорія Богослова та Іоанна Златоуста, 12 лютого 2020 року, в Мінській духовній семінарії відбулися урочисті заходи з нагоди Актового дня та 30-річчя відродження духовної школи.

 

З благословення ректора Київської духовної академії і семінарії єпископа Білогородського Сильвестра, участь у святкових заходах взяв перший проректор професор протоієрей Сергій Ющик.

 

Святкування розпочалися 11 лютого 2020 року в семінарському Трьохсвятительському храмі, де було звершено Всенічне бдіння. Богослужіння очолив ректор Мінської духовної семінарії архієпископ Новогрудський і Слонімський Гурій.

 

У сам день свята, 12 лютого, Божественну літургію в Успенському соборі Свято-Успенського Жировицького чоловічого монастиря очолив Патріарший Екзарх всієї Білорусі митрополит Мінський і Заславський Павел у співслужінні архієреїв та духовенства у священному сані.

 

Під час Літургії були піднесені молитви про єдність Православної Церкви та про мир в Україні.

 

На завершення богослужіння Патріарший Екзарх привітав всіх з престольним торжеством і звернувся до віруючих з архіпастирським словом.

 

Після закінчення Літургії, святкової трапези і загального фото ректор семінарії архієпископ Новогрудський і Слонімський Гурій відкрив в Актовому залі урочистий річний Акт. Під час заходу прозвучали вітальні слова від представників духовних академій і семінарій, світських навчальних закладів і присутніх в залі гостей.

 

Отець перший проректор зачитав вітальне слово владики ректора до учасників святкувань та подарував до семінарської бібліотеки останні видання Київських духовних шкіл.

 

У своєму слові Його Преосвященство зазначив:

 

«Вищим щастям для майбутніх пастирів має бути саме устремління до пізнання Бога, невпинна наукова праця, різноманітне розширення меж своєї душі, готової та відкритої для дії в ній благодаті Святого Духа. У стінах духовної семінарії юні серця мають можливість отримати все необхідне для того, щоб, за словом святителя Григорія Богослова, поєднати в собі і освіту, і святість. Святитель Іоанн Златоуст в своїх настановах повчав, що «душа пастиря повинна з усіх боків блищати красою, щоб вона могла і радувати і просвіщати душі тих, хто споглядає на нього».

 

Наостанок, єпископ Сильвестр звернувся до викладачів та студентів Мінської духовної семінарії:

 

«Вихованцям Мінської духовної семінарії я сердечно бажаю не тільки накопичувати суму богословських знань, а й переосмислювати їх серцем, трансформувати високу богословську науку в доступні для сучасної людини поняття, навчитися використовувати знання для навчання і спасіння себе, а також інших людей. Викладацькому колективу духовної школи бажаю мудрості, батьківської любові і міцності сил у справі виховання гідних пастирів Церкви Христової».

 

Після оголошення привітань проректор з науково-богословської роботи Мінської духовної академії і семінарії А.В. Слєсарєв виголосив доповідь на тему «До 30-річчя відродження духовної освіти в Білорусі».

 

Також у святкових заходах взяв участь професор КДА архімандрит Іоасаф (Морза).

 

 

Прес-служба КДА / за матеріалами МінДС

1307

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ