Ректор КДАіС очолив молебень перед мощами святого немовляти, від Ірода у Вифлеємі вбитого

11.01.2020

Почати

11.01.2020 - 21:30

Кінець

11.01.2020 - 21:30

Категорії

Новини

У суботу, 11 січня 2020 року, у день пам’яті мучеників 14 000 немовлят, від Ірода у Віфлеємі вбитих, з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія та на прохання громадської організації «Вся Україна» й інших організацій, що займаються протиабортною діяльністю, ректор Київської духовної академії і семінарії єпископ Білогородський Сильвестр звершив молебень перед мощами одного з Віфлеємських мучеників-немовлят, які почивають у Дальніх печерах Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.

 

Богослужіння було звершено в Аннозачатіївському храмі обителі.

 

За богослужінням молились представники різних організацій України, які займаються протиабортною діяльністю, зокрема: «Вся Україна», «Pro-life Україна», «Дияконія», «Фітофарм» та інші.

 

Богослужбові піснеспіви виконував академічний хор КДАіС.

 

Після завершення молебню владика ректор звернувся до присутніх з архіпастирським словом, а також за заслуги перед Українською Православною Церквою, з благословення Блаженнішого Митрополита Онуфрія, удостоїв благодійників протиабортного руху і основних активістів церковними нагородами.

 

Також після богослужіння Його Преосвященство дав коментар церковним засобам інформації, які були присутні на заході та висвітлювали його.

 

Історична довідка про частку мощей мученика-немовляти, що у Києво-Печерській Лаврі почивають:

 

У «Короткому історичному описі Києво-Печерської Лаври» 1795 року митрополита Київського Самуїла (Миславського) згадується «частка мощей святого немовляти, Христа ради від Ірода вбитого, принесена в Лавру Святішим Патріархом Єрусалимським Феофаном 1620 року» і знаходиться в Дальніх печерах. Те ж саме про святиню повідомляє і «Опис» Лаври 1831 року митрополита Євгенія (Болховітінова).

 

На карті Дальніх печер 1703 року зображена непідписана мала рака, яка на більш пізній карті, ймовірно 1744 року відзначена на тому ж місці і має підпис: «Святий Іоанн, немовля, Іродом убитий».

 

На картах Дальніх печер 1769-1789 і 1795 рр. згадуються відповідно «один з немовлят, зарізаних царем Іродом» і «частка мощей немовляти, від Ірода вбитого».

 

Зображення цього немовляти присутнє на старовинних іконах Собору Печерських святих.

 

У XX ст. ковчег з мощами святого немовляти деякий час перебував в фондах створеного на території Лаври Києво-Печерського державного історико-культурного заповідника. Нині святиня перебуває у Дальніх печерах.

 

Прес-служба КДА / Києво-Печерська Лавра, фото І. Ганусич

 

2033

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ