Ректор КДА взяв участь у Міжнародній конференції «Києво-Печерська Лавра – Афон – Єрусалим: єдність крізь віки»

20.07.2018

Почати

20.07.2018 - 08:30

Кінець

Категорії

Новини

У п’ятницю, 20 липня 2018 року, в актовій залі Києво-Печерської обителі відбулося відкриття Міжнародної конференції «Києво-Печерська Лавра – Афон – Єрусалим: єдність крізь віки». Захід очолив Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій.

 

Форум присвячений 30-річчю відродження чернечого життя в Києво-Печерській Лаврі, 1035-річчю від дня народження «отця давньоруського чернецтва» прп. Антонія Печерського та 1030-річчю Хрещення Київської Русі.

 

До президіуму увійшли: Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій; намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, голова Синодальної комісії у справах монастирів УПЦ митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел; намісник Свято-Успенської Почаївської Лаври митрополит Почаївський Володимир; ректор Київської духовної академії і семінарії єпископ Білогородський Сильвестр; директор Міжнародного інституту афонської спадщини, головний редактор наукового альманаху «Афонськая спадщина» Шумило Сергій Вікторович.

 

Спочатку з вітальним словом до учасників та гостей форуму звернувся Блаженніший Онуфрій, Митрополит Київський і всієї України, Предстоятель Української Православної Церкви. Блаженніший Владика побажав учасникам конференції благословенних успіхів та прикликав на всіх Боже благословення.

 

Потім було надано слово ректору Київських духовних шкіл єпископу Білогородському Сильвестру, який наголосив на важливості зв’язку Києво-Печерської Лаври зі Святою Горою Афон та Єрусалимом.

 

Вітальне слово до учасників конференції Патріарха Святого града Єрусалима і всієї Палестини Феофіла III зачитав заступник начальника Руської духовної місії в Єрусалимі ієромонах Дометіан (Маркарян).

 

Також були зачитані вітання організаторам та учасникам форуму від митрополита Східно-Американського і Нью-Йоркського Іларіона, митрополита Діоклійського Калліста, ігумена Пантелеймонового монастиря на Афоні архімандрита Євлогія (Іванова) та ігумена обителі Ксенофонт архімандрита Олексія (Мадзіріса).

 

Далі з доповіддю ”Духовний зв’язок Києво-Печерської Лаври, града Єрусалима і Святої Гори Афон.” виступив митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, голова Синодальної комісії у справах монастирів УПЦ.

 

Митрополит Почаївський Володимир, намісник Свято-Успенської Почаївської Лаври зачитав доповідь “Києво-Печерська і Почаївська Лаври: духовне єднання і спільна історія. Погляд крізь століття.”

 

Наступним виголосив доповідь ректор Академії єпископ Білогородський Сильвестр. Тема доповіді владики ректора: «Внесок Церковно-археологічного товариства при Київській духовній академії в вивчення історії і пам’яток Києво-Печерської Лаври». У ній Його Преосвященство розповів про значення Церковно-археологічного товариства та музею при Київській духовній академії для розвитку та збереження історії Києво-Печерської Лаври:

«Завдяки діяльності Церковно-археологічного товариства та музею при Київській духовній академії були зроблені важливі відкриття з історії святинь Києво-Печерської обителі, були вивчені та відновлені пам’ятки давньоруського мистецтва, були збережені пам’ятки церковної архітектури на території Лаври. Наукові розвідки Товариства посприяли висвітленню малодосліджених сторінок історії Лаври. Науковий доробок членів Товариства з історії Лаври і в сьогоднішній час є актуальним для її дослідників.»

 

Архімандрит Венедикт (Саучуку) (Нямц, Румунія), намісник Нямецької Лаври зачитав доповідь на тему “Нямецька Лавра і прп. Паїсій Величковський.”

 

Шумило Сергій Вікторович, директор Міжнародного інституту афонської спадщини, головний редактор наукового альманаху «Афонськая спадщина» виступив з доповіддю на тему “Давньоруська Успенська Лавра на Афоні і прп. Антоній Печерський.”

 

Насамкінець з доповіддю “Преподобний Симеон Дайбабський як випускник Київської духовної академії та продовжувач київської традиції печерного чернецтва в Чорногорії” виступив кандидат історичних наук, кандидат богослов’я, професор, проректор Київської духовної академії і семінарії з науково-богословської роботи Бурега Володимир Вікторович.

 

Далі робота конференції буде продовжуватись у чотирьох секціях:

 

  • «Києво-Печерська Лавра: історія і подвижники».
  • «Духовно-історичні та культурні зв’язки зі Святою Землею і Горою Афон».
  • «Києво-Печерська Лавра – спадщина, література і мистецтво».
  • «Києво-Печерська Лавра і православні монастирі і чернецтво в Центрально-Східній Європі».

 

Форум триватиме 20-21 липня.

 

У конференції беруть участь представники зі Святої Гори Афон і від храму Гробу Господнього в Єрусалимі, а також з Великобританії, США, Росії, Білорусі, Греції, Ізраїлю, Австрії, Німеччини, Румунії, Болгарії, Молдови, Польщі, Сербії, Чехії, Грузії.

 

За матеріалами офіційного сайту УПЦ, Прес-служба КДА

877

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ