Ректор КДА взяв участь у святкових заходах в Голосіївській пустині

17.06.2018

Почати

17.06.2018 - 20:30

Кінець

17.06.2018 - 20:30

Категорії

Новини

У Неділю 3-тю після П’ятидесятниці, 17 червня 2018 року, Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію з нагоди 25-річчя відродження чоловічого монастиря «Свято-Покровська Голосіївська пустинь». За богослужінням була звершена єпископська хіротонія архімандрита Спиридона (Головастова) у єпископа Добропільського, вікарія Горлівської єпархії.

 

Його Блаженству співслужили митрополит Кишинівський і всієї Молдови Володимир; митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон; намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел; митрополит Черкаський і Канівський Софроній; митрополит Овруцький і Коростенський Віссаріон; намісник Свято-Успенської Почаївської Лаври митрополит Почаївський Володимир; митрополит Горлівський і Слов’янський Митрофан, архієпископ Ізюмський і Куп’янський Єлисей; архієпископ Краснолиманський Аліпій; архієпископ Макіївський Варнава; архієпископ Ровеньківський і Свердловський Пантелеімон; єпископ Єдинецький і Бричанський Никодим (Православна Церква Молдови); вікарії Київської Митрополії: єпископ Фастівський Даміан; єпископ Васильківський Миколай, єпископ Гостомельський Тихон; намісник обителі єпископ Ворзельський Ісаакій, єпископ Баришівський Віктор, ректор Київської духовної академії і семінарії єпископ Білогородський Сильвестр, а також духовенство монастиря та гості у священному сані.

 

Після читання Святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до пастви з Первосвятительським словом.

 

За Літургією була піднесена сугуба молитва про мир в Україні.

 

На завершення богослужіння Предстоятель Української Православної Церкви звернувся до єпископа Добропільського Спиридона зі Словом і вручив йому архієрейський жезл. За традицією новорукоположений єпископ подав віруючим своє перше архіпастирське благословення.

 

Довідка

 

У 30-ті роки обитель, що була скитом Києво-Печерської Лаври, закрили, всі споруди розграбували, а монахів вигнали, деяких розстріляли. Коли у 1993 році територію повернули Києво-Печерській Лаврі, сюди, в повністю зруйновану обитель, були направлені один монах — нинішній намісник монастиря владика Ісаакій та четверо послушників. У цьому ж році, 4 жовтня, були знайдені мощі преподобного Алексія Голосіївського і відкритий домовий храм на честь преподобного Іоанни Багатостраждального. У 1996 році, згідно з рішенням Священного Синоду, Голосіївська пустинь стала самостійним монастирем. У ній було відновлено храм на честь ікони Божої Матері «Живоносне Джерело» і чернече кладовище; на місці колишнього митрополичого будинку побудована нова церква; виросли чернечий і адміністративний корпуси, будинок намісника з домовою церквою, готель та інші монастирські будівлі. Тут діє духовно-професійне училище, де понад 200 студентів навчаються іконопису, різьбі по дереву, столярству, регентству, швейній і кухарській справам.

 

За матеріалами офіційного сайту УПЦ, Прес-служба КДА

1343

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ