Служіння ректора напередодні Димитрівської батьківської суботи

02.11.2018

Почати

02.11.2018 - 21:30

Кінець

02.11.2018 - 21:30

Категорії

Новини

У п’ятницю, 2 листопада 2018 року, напередодні Димитрівської батьківської суботи, в Академічному храмі на честь Різдва Божої Матері було звершено уставне заупокійне вечірнє богослужіння.

 

За Церковним Уставом на утрені ректор Київської духовної академії і семінарії єпископ Білогородський Сильвестр очолив служіння Парастасу, під час якого була піднесена молитва за усіма від віку спочилими православними християнами.

 

Його Преосвященству співслужили: завідуючий заочним відділенням та духівник КДАіС архімандрит Маркел (Павук); проректор КДА з виховної роботи архімандрит Амвросій (Вайнагій); проректор КДА з навчально-методичної роботи ієромонах Філарет (Волошин); завідуючий бібліотекою та церковно-археологічним музеєм КДА архімандрит Дамаскін (Лебедь), а також викладачі та студенти Київських духовних шкіл у священному сані.

 

Богослужіння супроводжував хор Київської духовної академії і семінарії під управлінням архімандрита Леонтія (Тупкала).

 

Завтра початок Божественної літургії в Академічному храмі о 06:30.

 

Історична довідка

 

Димитрівська батьківська поминальна субота встановлена з нагоди дня пам’яті святого Димитрія Солунського — покровителя воїнів.

 

Окрім того, восени 1380 року до цього додався ще один зміст: на Куликовому полі, захищаючи Вітчизну, війська благовірного князя Димитрія Донського здолали татаро-монгольське військо Мамая. Полягли тисячі русичів. Поховання та відспівування героїв тривало довго. Князь Димитрій Донський доклав усіх зусиль, щоб достойно вшанувати полеглих.

 

Тоді ж до молитов за спочилих предків додалась молитва за загиблими воїнами. Відтоді й пішла традиція на початку листопада, найближчої суботи до дня пам’яті святого Димитрія Солунського, особливою молитвою і поминанням вшановувати усіх воїнів, які поклали життя за ближніх на полі брані, всіх безвинно убієнних, а разом із ними – всіх від віку спочилих батьків, братів і сестер наших.

 

Традиція Димитрівської суботи притаманна лише на Русі – це благочестиве встановлення саме нашого народу. Офіційно була визнана у 1903 році.

 

 

Прес-служба КДА

843

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ