У Велику П’ятницю в Академії відслужені Великі (Царські) часи

26.04.2019

Почати

26.04.2019 - 20:30

Кінець

Категорії

Новини

Вранці, 26 квітня 2019 року, у Велику П’ятницю, коли Православна Церква згадує Святі спасительні Страсті Господа нашого Іісуса Христа, в Академічному храмі на честь Різдва Божої Матері було відслужено уставне ранкове богослужіння з читанням 1-го, 3-го, 6-го і 9-го часів. За богослужінням молились викладачі, студенти і вихованці Київських духовних шкіл.

 

Читання 1-го часу очолив ректор Київської духовної академії і семінарії єпископ Білогородський Сильвестр.

На 1-му часі згадуються події Гефсиманської ночі: взяття Іісуса під варту, втечу учнів Господа та відречення апостола Петра. На паремії прочитується пророцтво Захарії про віддання Спасителя на страждання і смерть. Під час читання апостольського послання, Церква прославляє спасительну силу Хреста Господнього, а в Євангелії від Матфея йдеться про віддання Христа на суд Пілату, про страждання, смерть і зняття Господа з хреста (Мф. 27, 1-56).

 

Служіння 3-го часу звершив завідувач Бібліотекою та Церковно-археологічним музеєм архімандрит Дамаскін (Лебедь).

На 3-му часі Церква у піснеспівах згадує відречення і каяття апостола Петра; вкладає слова жалю і невинності в уста засудженого Спасителя. У паремії, на якій читається пророцтво Ісаї, зображується Праведник, Який покірно йде на вільну смерть. В апостольському посланні розкривається таємниця смерті Боголюдини та показується її причина. В Євангелії від Марка (15, 1-41) благовіститься про те ж, про що і на 1-му часі в Євангелії від Матфея.

 

6-й час звершив завідувач заочним відділенням та духівник архімандрит Маркел (Павук).

На 6-му часі Церква зображує стан душі розіп’ятого Христа. У псалмах 6-го часу та паремії, де читається пророцтво Ісаї, виголошуються пророцтва про хресні страждання Спасителя. Читанням Апостола Церква свідчить про втілення Сина Божого та Його смерть, а Євангелієм від Луки — благовіствує про те ж (Лк. 23, 32-49), про що на 1-му та 3-му часах.

 

На 9-му часі, служіння якого звершив проректор з виховної роботи єпископ Згурівський Амвросій, вікарій Бориспільської єпархії, були прочитані псалми, паремія, Апостол та Євангеліє від Іоанна (18, 28-19, 37).

 

Богослужіння супроводжував академічний хор під управлінням архімандрита Леонтія (Тупкала).

 

Прес-служба КДА

942

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ