У Велику Суботу в Київських духовних школах відслужена Божественна літургія свт. Василія Великого

27.04.2019

Почати

27.04.2019 - 20:30

Кінець

Категорії

Новини

Вранці, 27 квітня 2019 року, у Велику Суботу, в Академічному храмі на честь Різдва Божої Матері були відслужені часи, зображальні, вечірня та Літургія святителя Василія Великого.

 

Богослужіння очолив ректор Київської духовної академії і семінарії єпископ Білогородський Сильвестр.

 

Його Преосвященству співслужили: завідувач заочним відділенням та духівник архімандрит Маркел (Павук); проректор з навчально-методичної роботи архімандрит Філарет (Волошин); благочинний Академічного храму архімандрит Досифей (Михайлюк); завідувач Бібліотекою та Церковно-археологічним музеєм архімандрит Дамаскін (Лебедь), викладчі Семінарії архімандрит Феодосій (Марченко), архімандрит Феофан (Меджидов), ієромонах Паїсій (Куліш), а також студенти та вихованці Київських духовних шкіл у священному сані.

 

Піснеспіви богослужіння виконував хор Київської духовної академії і семінарії під управлінням архімандрита Леонтія (Тупкала).

 

Перед Причастям проповідь на тему «О страданиях, смерти и Воскресении Христа» виголосив вихованець 4-го класу Павло Вєльчев.

 

Наприкінці Літургії єпископ Сильвестр, за церковним уставом, звершив молитву на благословення хліба та вина.

 

Після відпусту Преосвященний владика звернувся до присутніх з архіпастирським словом. Його Преосвященство зазначив, що Велика Субота — це день, коли Сам Бог сходить до пекла, щоб зруйнувати його і вивести звідти людей. Владика зауважив, що постраждавши і померши на Хресті, Господь врятував Своє творіння, яке посередництвом гріха зробилось тлінним і смертним. Наостанок, єпископ Сильвестр привітав вірян з Великою Суботою та побажав у чистоті та радості зустріти Світле Христове Воскресіння.

 

Читання Апостола за Літургією Великої Суботи ніби завершує поховальний суботній день, і тому з цього моменту великопісні одежі священнослужителів, престолу, жертовника і чорна завіса змінюються на білі – на знак небесного Світла і Слави воскреслого Господа і як нагадування про світлих Ангелів, які сповістили мироносицям про Воскресіння Христове. Євангельське зачало теж розповідає про Воскресіння Спасителя.

 

Прес-служба КДА

902

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ