У КДАіС відслужена заупокійна літія за єп. Сильвестром (Малеванським) та прот. Олександром Глаголєвим

25.11.2018

Почати

25.11.2018 - 21:30

Кінець

Категорії

Новини

У Неділю 26-у після П’ятидесятниці, 25 листопада 2018 року, після Божественної літургії в Академічному храмі на честь Різдва Божої Матері, яку очолив ректор Київської духовної академії і семінарії єпископ Білогородський Сильвестр, була відслужена заупокійна літія за спочилими багаторічним ректором дореволюційної Київської духовної академії єпископом  Сильвестром (Малеванським) та відомим священнослужителем, церковним діячем та професором КДА протоієреєм Олександром Глаголєвим, з нагоди річниць від дня їхньої смерті.

 

Його Преосвященству співслужили академічне духовенство, студенти і вихованці Київських духовних шкіл у священному сані.

 

За богослужінням молились викладачі, студенти і вихованці Київської духовної семінарії, а також парафіяни Академічного храму та паломники Києво-Печерської обителі.

 

Богослужіння супроводжував академічний хор під управлінням архімандрита Леонтія (Тупкала).

 

Нагадаємо, сьогодні ректор Київської духовної академії і семінарії єпископ Білогородський Сильвестр очолив Божественну літургію в Академічному храмі на честь Різдва Божої Матері.

 

Історична довідка

Єпископ Сильвестр (Малеванський)

 

Єпископ Сильвестр (Малеванський) — відомий архіпастир, проповідник, письменник, богослов. Автор багатьох публікацій та фундаментальної праці «Опыт Православного Догматического Богословия».

 

Народився 22 січня 1828 року на Волині в сім’ї православного священика.

 

У 1847 році закінчив Волинську духовну семінарію. Одружився та згодом прийняв священний сан.

 

У 1853 р. помирає дружина.

 

З 1853 по 1857 рр. навчався в Київській духовній академії.

 

У 1858 році приймає чернецтво.

 

У 1873 році возведений у сан архімандрита. У тому ж році удостоєний ступеня доктора богослов’я, призначається на посаду інспектора і отримує звання професора КДА.

 

У 1882 році архімандрит Сильвестр був удостоєний звання ординарного професора, а в 1883 році призначений ректором Київську духовної академії.

 

У 1885 році звершена єпископська хіротонія архімандрита Сильвестра (Малеванського). Він призначений єпископом Канівським, вікарієм Київської Митрополії із залишенням за ним посади ректора КДА.

 

У 1898 році звільнений з посади ректора КДА. Був першим вікарієм Київської Митрополії.

 

У 1900 році недовгий час виконував обов’язки керуючого Київською єпархією.

 

У 1906 році, в зв’язку з ослабленням здоров’я, був звільнений на спокій. Для проживання і прийому відвідувачів йому були виділені митрополичі келії, що розташовувалися при кафедральному Києво-Софійському соборі. Тут, він і спочив у Господі.

 

Помер Преосвященніший єпископ Сильвестр (Малеванський) 12 (25) листопада 1908 року.


 

Протоієрей Олександр Олександрович Глаголєв

 

Протоієрей Олександр Олександрович Глаголєв (1872-1937 рр.) — відомий священнослужитель, церковний діяч, публіцист, професор Київської духовної академії.

 

Протягом свого навчання в КДА (1894-98 рр.) незмінно був першим по успішності студентом на своєму курсі, що дозволило йому стати професорським стипендіатом. Його магістерська дисертація «Ветхозаветное Библейское учение об Ангелах», захищена в 1900 році, стала важливим внеском до вітчизняної біблеїстики.

 

За довгі роки свого перебування в Київській духовній академії він викладав біблійну археологію і єврейську мову. Згодом очолив кафедру єврейської мови та біблійної археології і підняв на новий рівень розвиток вітчизняної біблеїстики. З ім’ям прот. Олександра Глаголєва дослідники пов’язують якісно новий рівень вивчення в КДА біблійної археології та гебраїстики.

 

Зважаючи на високий авторитет о. Олександра в КДА, у вересні 1907 року Рада Академії обрала його на посаду ректора. Однак, цей вибір не був затверджений Святійшим Синодом. В подальшому, він тимчасово виконував обов’язки ректора КДА після арешту в 1923 році ректора Академії єпископа Василія (Богдашевського).

 

Після остаточного встановлення на території України радянської влади прот. Олександр Глаголєв зіграв важливу роль в збереженні Київської академії в нових історичних умовах. Він став одним з викладачів Київської православної богословської академії і за деякими даними аж до 1930 року продовжував приватно викладати богословські дисципліни та навіть рецензував наукові праці студентів-богословів.

 

Як публіцист, протоієрей Олександр Глаголєв є автором понад 130-ти публікацій різного об’єму і змісту: наукові монографії, наукові статті, переклади, публіцистичні статті, відгуки та рецензії, бібліографічні огляди, слова тощо. Він був одним з авторів «Толковой Библии». Ним були написані (повністю або частково) коментарі на 13 книг Старого Завіту і на Новозавітні Соборні Послання. Також брав активну участь у створенні «Православной Богословской энциклопедии».

 

Як пастир, отець Олександр завжди користувався авторитетом серед місцевого духовенства. Під час єврейських погромів на Подолі в 1905 році він доклав зусиль для припинення заворушень і захисту єврейського населення.

 

Був заарештований у 1931 році та в жовтні 1937 року.

 

25 листопада 1937 року протоієрей Олександр Глаголєв помер у тюремній лікарні за нез’ясованих обставин.

 

Прес-служба КДА

879

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ