У Києво-Печерській Лаврі відслужена утреня з читанням 12-ти Страсних Євангелій (+Відео)

25.04.2019

Почати

25.04.2019 - 20:30

Кінець

25.04.2019 - 20:30

Категорії

Новини

Напередодні Великої П’ятниці, 25 квітня 2019 року, у Трапезному храмі на честь преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври відслужена утреня з читанням 12-ти Страсних Євангелій. Богослужіння очолив Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій.

 

Його Блаженству співслужили: намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополит Житомирський і Новоград-Волинський Никодим, архієпископ Бучанський Пантелеімон, єпископ Баришівський Віктор, єпископ Білогородський Сильвестр, а також гості та духовенство Лаври.

 

За богослужінням молились викладачі, студенти і вихованці Київських духовних шкіл, а також парафіяни і паломники обителі.

 

Богослужбові піснеспіви виконували митрополичі хори та хор Київської духовної академії під управлінням архімандрита Романа (Підлубняка).

 

Предстоятель також проспівав ексапостиларій (світилен) Великої П’ятниці «Разбойника благоразумного» у складі чоловічого тріо та духовенства храму.

 

 

Завтра, у Велику П’ятницю, згідно з Уставом, Літургії немає. Вранці звершуються Великі часи та зображальні.

 

Увечері, читання 12-ти Страсних Євангелій було також прочитано в Академічному храмі на честь Різдва Божої Матері. Богослужіння очолив завідувач заочним відділенням та духівник архімандрит Маркел (Павук) у співслужінні академічного духовенства.

 

За богослужінням співав академічний хор під управлінням архімандрита Леонтія (Тупкала).

 

Головний зміст утрені Великої П’ятниці (яка зазвичай звершується напередодні ввечері) складає читання 12 Євангелій – вибраних глав з благовіствування усіх чотирьох євангелістів. В цих Євангеліях детально розповідається про останні години земного життя Спасителя, починаючи з Його прощальної бесіди з учнями після Тайної Вечері й завершуючи Його погребінням у гробі Йосифа Аримафейського. Віруючі за цим богослужінням тримають у руках запалені свічки — на знак усвідомлення величі подвигу Христа та співчуття стражданням нашого Спасителя.

 

Прес-служба КДА / офіційний сайт УПЦ

1470

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ