У Києво-Печерській Лаврі звершено утреню Великої Суботи з чином погребіння Плащаниці

26.04.2019

Почати

26.04.2019 - 20:30

Кінець

26.04.2019 - 20:30

Категорії

Новини

У Велику П’ятницю увечері, 26 квітня 2019 року, у Трапезному храмі на честь преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври була звершена утреня з чином погребіння Плащаниці Господа нашого Іісуса Христа.

 

Очолив богослужіння Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій.

 

За утренею з чином погребіння Святої Плащаниці Його Блаженству співслужили: намісник Києво-Печерської Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, вікарій Київської Митрополії архієпископ Бучанський Пантелеімон, ректор Київської духовної академії і семінарії єпископ Білогородський Сильвестр та духовенство обителі.

 

Богослужбові піснеспіви виконував академічний хор під управлінням архімандрита Романа (Підлубняка).

 

Після Великого славослов’я Блаженніший владика очолив хресний хід з Плащаницею навколо Успенського собору Лаври під поховальний спів «Святий Боже…». Після відпусту архієреї, священнослужителі та усі вірні з благоговінням підходили для поклоніння Господу перед Його Святою Плащаницею.

 

В Академічному храмі на честь Різдва Божої Матері утреню з чином погребіння Плащаниці Господа нашого Іісуса Христа очолив завідувач заочним відділенням та академічний духівник архімандрит Маркел (Павук) у співслужінні проректора з навчально-методичної роботи архімандрита Філарета (Волошина), благочинного храму архімандрита Досифея (Михайлюка), завідувача Бібліотекою та Церковно-археологічним музеєм архімандрита Дамаскіна (Лебедя), викладачів Семінарії архімандрита Феофана (Меджидова), ієромонаха Паїсія (Куліша), виконуючого обов’язки старшого помічника проректора з виховної роботи ієромонаха Володимира (Ціпіньо), а також студентів і вихованців Київських духовних шкіл у священному сані.

 

Богослужбові піснеспіви виконував академічний хор під управлінням архімандрита Леонтія (Тупкала).

 

Після Великого славослов’я академічне духовенство разом з вірянами звершили хресний хід з Плащаницею навколо Академічного храму під поховальний спів «Святий Боже…».

 

За богослужіннями в Трапезному та Академічному храмах молились викладачі, студенти і вихованці Київської духовної академії і семінарії.

 

Пряма трансляція з Академічного храму велась на офіційній сторінці Київських духовних шкіл у мережі Facebook.

 

Богослужбові тексти утрені Великої Суботи присвячені погребінню Господа Йосифом Аримафейським та Никодимом. Крім того, Церква згадує сходження Спасителя душею в пекло для сповіщення там перемоги над смертю, введення розбійника в Рай та воскресіння багатьох праведників, які почали проповідувати Христа в Єрусалимі. Християнський світ дивиться на Плащаницю зі зображенням померлого Тіла Господа в передчутті Його славного Воскресіння.

 

Прес-служба КДА / офіційний сайт УПЦ

1244

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ