У 10-ту річницю обрітення мощей прп. Анастасії Києво-Покровської ректор КДАіС взяв участь у Літургії в Покровському жіночому монастирі м. Києва

03.11.2019

Почати

03.11.2019 - 21:30

Кінець

03.11.2019 - 21:30

Категорії

Новини

У Неділю 20-ту після П’ятидесятниці, 3 листопада 2019 року, у 10-ту річницю обрітення чесних мощей засновниці Покровського жіночого монастиря м. Києва — преподобної Анастасії Києво-Покровської, в обителі була відслужена святкова Божественна літургія, яку, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, очолив намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел.

 

Разом з єпископатом та духовенством Його Високопреосвященству співслужив ректор Київської духовної академії і семінарії єпископ Білогородський Сильвестр.

 

За Літургією були піднесені молитви за мир в Україні та єдність Святого Православ’я.

 

За богослужінням керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Бориспільський і Броварський Антоній рукоположив в сан диякона випускника Київської духовної академії та співробітника Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ чтеця Василія Пріца.

 

Після закінчення Літургії біля мощей преподобної відбувся чин славління, після якого митрополит Павел подякував архієреям та духовенству за молитви, привітав матушку-ігуменю, сестер і парафіян Покровської обителі зі святом.

 

Преподобна Анастасія (до прийняття чернецтва Олександра) народилася у 1838 році в сім’ї принца Ольденбурзького Петра Георгійовича. Вже в юні роки допомагала бідним і хворим дітям. У 1856 р. перейшла у Православ’я і вийшла заміж за великого князя Миколу Миколайовича, брата імператора Олександра II. Через двадцять років велика княгиня, яка страждала від раку, виїхала на лікування за кордон, а потім до Києва, де в 1889 році заснувала Покровський монастир.

 

Тут велика княгиня, довгі роки прикута до ліжка, отримала чудесне зцілення і стала ходити. Після смерті чоловіка в 1891 році таємно прийняла постриг з ім’ям Анастасія. Її працями при обителі були відкриті лікарні для бідних з єдиним у Києві рентгенівським кабінетом, амбулаторія, безкоштовна аптека, училище і притулок для дівчаток-сиріт, притулки для невиліковно хворих жінок і для сліпих. Преподобна Анастасія сама доглядала за пацієнтами, по багато годин простоювала асистенткою під час хірургічних операцій та відвідувала богослужіння.

 

Свята Анастасія померла у Світлий четвер, 26 квітня, у 1900 році. Була прославлена у лику місцевошанованих святих Київської єпархії 24 січня 2010 року. Святкування пам’яті встановлено у Світлий четвер, а також 2 листопада – у день обрітення її мощей.

 

В Академічному храмі на честь Різдва Божої Матері Божественну літургію очолив духівник та завідувач заочним відділенням архімандрит Маркел (Павук) у співслужінні духовенства храму і студентів у священному сані.

 

За богослужінням молились викладачі, співробітники, студенти та вихованці КДАіС, а також парафіяни храму і паломники Києво-Печерської Лаври.

 

Богослужбові піснеспіви виконував академічний хор під управлінням архімандрита Леонтія (Тупкала).

 

Після читання святого Євангелія архімандрит Маркел звернувся до присутніх зі словами проповіді та настанови.

 

Пряма трансляція богослужіння проводилась на офіційній сторінці Академії у мережі Facebook.

 

Божественна літургія у Неділю 20-ту після П’ятидесятниці.

Опубліковано Київська Духовна Академія Субота, 2 листопада 2019 р.

 

За Літургією були піднесені сугубі молитви за єдність Святої Церкви та мир в Україні.

 

Після запричасного вірша проповідь виголосив студент І курсу магістратури диякон Ілля Жовтяк.

 

Учора увечері владика ректор звершив Всенічне бдіння в Академічному храмі.

 

Прес-служба КДА / фото С. Росоха, С. Грищук

1171

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ