Християнській академії у Варшаві передано диплом доктора богослов’я архієпископа Єремії (Анхим’юка)

25.05.2018

Почати

25.05.2018 - 03:30

Кінець

Категорії

Новини

У четвер, 24 травня 2018 року, у день пам’яті святих рівноапостольних братів Кирила та Мефодія, офіційна делегація Київської духовної академії і семінарії на чолі з ректором єпископом Білогородським Сильвестром відвідала Християнську теологічну академію у Варшаві. До складу делегації також увійшли проректор з науково-богословської роботи професор В. В. Бурега та секретар Вченої ради доцент протоієрей Василій Яковчук.

 

Під час засідання Сенату Християнської теологічної академії у Варшаві відбулася церемонія передачі до музею Академії диплома доктора богослов’я honoris causa, виданого Київською духовною академією архієпископу Вроцлавському і Щецинському Єремії (Анхим’юку, 1943-2017).

 

Звання почесного доктора богослов’я було присвоєно архієпископу Єремії рішенням Вченої ради Київської духовної академії у 2015 р. Однак, за станом здоров’я архієпископ Єремія не зміг тоді прибути до Києва, щоб отримати докторський диплом. У ніч на 17 квітня 2017 р. архієпископ Єремія помер.

 

Єпископ Сильвестр, передаючи диплом почесного доктора до Християнської теологічної академії у Варшаві, зазначив, що архієпископ Єремія увійшов в новітню історію Православної Церкви як видатний ієрарх та богослов. Його заслуги в галузі богословської науки та побудови міжхристиянського діалогу відомі не тільки в Польщі, але й в усьому Православному світі.

 

Ректор Християнської теологічної академії у Варшаві професор Богуслав Мілерські у своїй промові зазначив, що архієпископ Єремія був багаторічним професором Академії, викладав тут низку ключових богословських предметів, обіймав посаду проректора та ректора Академії. Тому надання йому звання почесного доктора Київської духовної академії – це не тільки визнання його особистих заслуг, але й велика честь для Християнської теологічної академії у Варшаві. Пан ректор також розказав, що найближчим часом Академія має переїхати до нових приміщень, в яких планується створити також і музей Християнської теологічної академії. Диплом почесного доктора архієпископа Єремії буде передано до цього музею.

 

Довідка

Архієпископ Єремія (Анхим’юк) народився у 1943 р. в Одринках біля Білостоку (Польща). У 1961 р. закінчив гімназію у Варшаві, у 1965 р. – Варшавську православну духовну семінарію. Потім продовжив освіту у Московській духовній академії та на богословському факультеті в Цюріху (Швейцарія). З 1968 р. обіймав кафедру Святого Письма Старого та Нового Завіту у Християнській теологічній академії у Варшаві. У 1977 р. захистив докторську дисертацію на тему «Ориген та сучасна екзегеза». У 1980 р. отримав ступінь габілітованого доктора за дослідженні «Ми будемо судити ангелів (Елементи антропології та ангелології у першому посланні св. Апостола Павла до Коринфян)». У 1983 р. прийняв чернецтво та був висвячений на єпископа Вроцлавського і Щецинського. З 1997 р. – архієпископ. Регулярно представляв Польську Православну Церкву на численних міжнародних конференціях та міжхристиянських форумах. У 2000-2006 рр. очолював Польську екуменічну раду.

Прес-служба КДА

1162

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ