Предстоятель УПЦ очолив молебень біля мощей прп. Нестора Літописця перед початком навчального року в КДА (фото+відео)

01.09.2022

Почати

01.09.2022 - 23:30

Кінець

01.09.2022 - 23:30

Категорії

Новини

Після Божественної літургіі в Академічному храмі на честь Різдва Божої Матері, 1 вересня 2022 року, з нагоди початку навчального року, за традицією, Київські духовні школи помолились біля мощей свого Небесного покровителя — преподобного Нестора Літописця. 

 

Хресний хід до Хрестовоздвиженського храму Києво-Печерської Лаври та святковий молебень очолив Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій.

 

Його Блаженству співслужили: Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополит Кіровоградський і Новомиргородський Іоасаф, голова Учбового комітету при Священному Синоді УПЦ митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент, архієпископ Баришівський Віктор, ректор Київської духовної академії і семінарії архієпископ Білогородський Сильвестр, проректор з виховної роботи єпископ Згурівський Амвросій, єпископ Бородянський Марк, члени професорсько-викладацької корпорації та студенти КДАіС у священному сані.

 

 

За богослужінням також молились викладачі, співробітники, студенти і вихованці Київських духовних шкіл.

 

Перед початком молебню Його Блаженство звернувся  до викладачів і студентів КДАіС з Первосвятительським словом настанови.

 

«По милості Божій, ми, дорогі владики, отці, браття і сестри, розпочинаємо новий навчальний рік в наших Київських духовних школах… Духовні школи зовсім не схожі на світські навчальні заклади, тому що у духовній школі вихованець, студент повинен з’єднати у собі знання із життям. Ми не тільки вивчаємо богослов’я, не тільки пізнаємо таємниці духовного життя, розмірковуємо раціонально, але й стараємося все це втілити у своєму житті, ми намагаємося будувати своє життя за тими Священними законами, які Бог подарував людині», — сказав Предстоятель.

 

«Бажаю викладачам, вихователям духовних шкіл, щоб вони з любов’ю і терпінням навчали своїх студентів, а вихованці, щоб з смиренням і покірністю сприймали науки та намагались бути християнами і в знанні, і по життю. Ще дуже важливо поєднати знання з мудрістю. Знання — це набір інформації, що зберігається в клітинах людського мозку, а мудрість — це те, що дається за любов і страх перед Богом: «Начало премудрости страх Господень» (Притч. 1:7). Та людина, котра здобуває мудрість і має знання, вважається високоосвіченою людиною, яка знає закони життя і вміє ними правильно розпоряджатись для своєї користі і тих, хто поряд».

 

«Нехай Господь допомагає нам у новому навчальному році успішно пройти той, вже випрацюваний у нас, порядок навчання. Звісно, зараз дуже складний період і не можна нічого прогнозувати, але відомо, що перш ніж посилати випробування, Господь дає людині благодать для проходження цього випробування. Та людина, котра із смиренням і терпінням сприйме цю благодать, вона укріплюється цією благодаттю, все терпить і все перенесе, не втрачаючи при цьому своєї людської гідності… І тому, щоб Господь нам не попустив, ми будемо дякувати Богові, зі смиренням приймати це і будемо намагатися у цих випробуваннях не втрачати свою любов до Бога і ближнього. Нехай Господь укріпляє і допомагає усім нам», — побажав Блаженніший владика.

 

Богослужбові піснеспіви виконував хор Київських духовних шкіл під керівництвом архімандрита Романа (Подлубняка).

 

Після молебню всі присутні вклонилися мощам преподобного Нестора Літописця, а Блаженніший Митрополит Онуфрій окропив усіх святою водою.

 

На завершення урочистостей біля пам’ятника святителю Петру Могилі було зроблене традиційне фото, після чого відбулись святкова трапеза та класні години для студентів і вихованців Київських духовних шкіл.

 

Прес-служба КДА / фото О. Пилипенко, сайт УПЦ

 

 

 
Google Photos Refresh Token not defined. Please authenticate from Photonic → Authentication. See here for documentation.
1598

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ