Студентські проповіді

03.10.2018

Почати

03.10.2018 - 20:30

Кінець

Категорії

Публікації

 

Проповідь

студента ІІ курсу Магістратури

Жигала Ореста,

за Всенічним бдінням в Академічному храмі Різдва Божої Матері

20 вересня 2018 року 

на тему: «Різдво Пресвятої Богородиці – причина особливої радості»

 

«Нині Бог, що на Небесному престолі спочиває, престіл святий на землі Собі приготував»

(із першої стихири на Господи возвах)

 

Во ім’я Отця і Сина і Святого Духа!

 

Дорогі отці, брати та сестри! Сьогодні ми вшановуємо «народження всезагальної радості», що є «початком усіх свят і початком Таїнства Христа», згідно зі святим Андрієм Критським. Свято Різдва Пресвятої Богородиці є одним з найбільших свят у літургійному році. Навіть більше – цим святом починається наша християнська подорож у літургійному році. Завжди, коли в сім’ї народжується дитя, – це велика радість для батьків, яким Господь подарував дитину, надію на краще майбутнє. Бо коли народжуються нові діти – народ живе, крокує в майбутнє. І це свято, яким починається сповнення обітниці Бога людям закликає нас сьогодні до радості. «Різдво Твоє, Богородице Діво, радість звістило всьому світу…» (тропар) «О, велике торжество Йоаким і Анна торжествують таємно; радійте з нами, — закликають нині Адама та Єву. Бо вхід до раю, закритий з їхньої вини, благословенний плід, Богоотроковиця Марія відкриває для всіх» (стихира на літії).

 

Різдво Пресвятої Богородиці є причиною особливої радості. Історія спасіння Старого Заповіту є історією неплідних жінок. Але саме нездатність людини дати життя стає часом і простором великої Божої дії, щоб людина знала, що Бог є Той, хто перемагає. Бог є Той, хто дає життя. Діва Марія є першою представницею нового людства, першою з людей у якій повністю здійснилися наслідки Христового таїнства – Втілення, Смерті та Воскресіння, Вознесіння на небо, визволяючи Її від смерті і переносячи Її з тілом та душею до царства невмирущого життя. І саме тому вона для нас є знаком непохитної надії й утіхи.

 

Все творіння очікувало Її Різдва. За словами святого Іоана Кавасили, Богородиця є «плодом творіння», тобто точкою, в яку спрямоване все творіння. Як дерево існує заради свого плоду, так і творіння існувало заради появи Богоматері, а Вона, в свою чергу, – заради Христа. Як підкреслюють Святі Отці, не тільки людство, але і небо, і земля, так само як і все зриме і незриме творіння, були створені заради чистої Діви. Коли Бог, дивлячись на початку віків на Своє творіння, сказав, що воно «вельми добре», Він, по суті, бачив перед Собою плід усього Ним створеного – Пресвяту Богородицю. Його схвалення, насправді, є похвалою Богоматері.

 

Один із високих церковних ієрархів роздумуючи про свято Різдва Богородиці пише: «Я менше дивуюся Її чудесному народженню, а ніж Її життю, бо від самих пелен до славного Успіння Вона не заплямилась жодним людським пороком чи слабкістю». І дійсно саме Божа Матір є для нас найбільшим прикладом святості з людей.

 

Вшануймо пам’ять богоотців, звеличмо силу таїнства. Кожен з нас, по даній йому благодаті, нехай принесе достойний дар сьогоднішньому торжеству. «Всесвітня радість від праведних засяяла нам, від Йоакима і Анни, Пречиста Діва через чистоту життя стає одушевленим храмом Божим, і єдиною воістину Богородицею іменується. Її ж молитвами, Христе Боже, мир світові пошли, і душам нашим велику милість». Амінь.

2433

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ