Регент хору КДА архімандрит Роман (Подлубняк) виступив з доповіддю на з'їзді регентів та хористів в Польщі

25.07.2021

Почати

25.07.2021 - 23:30

Кінець

25.07.2021 - 23:30

Категорії

Новини

Щорічний з’їзд регентів та хористів Польської Православної Церкви відбувся 20-21 липня 2021 року в польському монастирі святого Онуфрія Великого в Яблечне з благословення Блаженнішого Митрополита Варшавського і всієї Польщі Сави. Представник Української Православної Церкви, регент Київської духовної академії і семінарії архімандрит Роман (Подлубняк) виступив на форумі з тематичною доповіддю та виконав піснеспіви Києво-Печерської Лаври, повідомляє orthodox.pl.

 

Перед цим, 18 липня 2021 року, у Неділю 4-ту після П’ятидесятниці, архімандрит Роман очолив Божественну літургію у храмі Святої Софії в Варшаві, після якої зустрівся з регентом парафіяльного хору Богданом Кужмюком та хористами. Зустріч дала можливість обмінятися досвідом, пов’язаним з хоровою творчістю.

 

Предстоятель Польської Церкви відкрив з’їзд словами вітання присутнім, в числі яких були вікарії Варшавської єпархії – архієпископ Бєльський Григорій та єпископ Гайновський Павел. Особливу вдячність Блаженніший Сава висловив запрошеним на форум лекторам – викладачеві Історії церковного співу, регенту хору Київських духовних шкіл архімандриту Роману (Подлубняку) та професору факультету мистецтв Вармінсько-Мазурського університету в Ольштині, регенту хору «Бель Канто» Яну Половянюку.

 

Наукову частину форуму відкрив архімандрит Роман доповіддю на тему богословсько-музичної своєрідності наспівів Києво-Печерської Лаври. Він розповів про особливості звучання лаврських піснеспівів, що засновані на знаменному розспіві, їх мелодії гармонізовані на західний манер під впливом епохи бароко. Попередньо провівши аналіз кожної музичної фрази, архімандрит Роман запропонував бажаючим спільно виконати богослужбовий спів Вечірні – Догматик 3-го гласу, а потім і «Херувимську піснь» його авторства.

 

На другий день архімандрит Роман ознайомив учасників з’їзду з Догматиком 4-го гласу за зразком лаврського обіходу, а потім майстер-клас продовжив польський професор і регент Ян Половянюк. Він вибрав для розбору та співу молитву «Достойно єсть» Дмитра Бортнянського та великодній концерт «Радуйтеся усі люди» Джузеппе Сарті.

 

Завершився форум невеликим концертом, на якому був присутній ще один ієрарх Польської Православної Церкви – архієпископ Люблінський і Холмський Авель.

 

Особливістю церковного співу в Польщі є аматорський склад хорів. Репертуар, що виконується дуже різноманітний – тут і побут церковного співу Олексія Львова, і твори з книги російських пісень «Лондонський збірник», болгарська і сербська церковна класика, а також богослужбові праці сучасних авторів.

 

Прес-служба КДА

 

2204

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ