Київські духовні школи молитовно відзначили свято Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього (+ВІДЕО)

27.09.2022

Почати

27.09.2022 - 23:30

Кінець

27.09.2022 - 23:30

Категорії

Новини

У день свята Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього, 27 вересня 2022 року, ректор Київської духовної академії і семінарії архієпископ Білогородський Сильвестр звершив Божественну літургію в Академічному храмі на честь Різдва Божої Матері.

 

Його Високопреосвященству співслужили викладачі та студенти Київських духовних шкіл у священному сані.

 

За богослужінням також молились викладачі, студенти і вихованці Київських духовних шкіл, парафіяни храму, паломники Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, а також віряни, які знайшли прихисток в Київських духовних школах.

 

Пряма трансляція богослужіння проводилась на офіційній сторінці КДА у мережі Facebook.

 

 

Богослужбові піснеспіви виконував академічний хор під управлінням регента архімандрита Леонтія (Тупкало).

 

Проповіді за богослужінням виголосили: після читання Святого Євангелія —учений секретар ієромонах Митрофан (Божко), а на запричасному вірші — студент ІІ курсу магістратури чтець Вадим Захарук.

 

За Літургією були піднесені молитви про мир на українській землі; про позбавлення від ворога; щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки; про благословіння Боже людям доброї волі, які допомагають нужденним.

 

Наприкінці богослужіння владика ректор разом з духовенством вклонилися Чесному Древу Хреста Господнього під спів «Хресту Твоєму, поклоняємось, Владико», після чого архіпастир  привітав усіх зі святом і закликав Боже благословення.

 

 


Історія свята

 

За Переданням Хрест Господній був знайдений перед святом Великодня, Світлого Христового Воскресіння. Тому спочатку Хрестовоздвиження відзначали на другий день Великодня. У 335 році в Єрусалимі освятили храм Воскресіння Христового. Сталося це 13 вересня. На честь цього, свято Воздвиження перенесли на 14 вересня (за старим стилем; за новим стилем – 27 вересня). Єпископи, які приїхали на освячення храму з усіх кінців Римської імперії, розповіли про нове свято усьому християнському світу. 

 

Опис подій Воздвиження Хреста Господнього, яке відбулося в IV столітті, ми знаходимо у деяких християнських істориків, наприклад, Євсевія і Феодорита. krestovozdvizhenieУ 326 році імператор Костянтин Великий вирішив неодмінно знайти втрачену святиню – Хрест Господній. Разом зі своєю матір’ю, царицею Оленою, він вирушив у похід на Святу Землю.

 

Розкопки було вирішено проводити поруч з Голгофою, так як в іудеїв був звичай закопувати знаряддя страти поруч з місцем її здійснення. І, дійсно, в землі знайшли три хрести, цвяхи і дошку, що була прибита над головою розп’ятого Спасителя. Як говорить Переказ, до одного з хрестів доторкнулася хвора людина і зцілилася. Так імператор Костянтин і цариця Олена дізналися, який з хрестів – той самий. Вони вклонилися святині, а потім патріарх Єрусалимський Макарій став показувати її народу. Для цього він встав на піднесення і піднімав («ставив») Хрест. Люди поклонялися Хресту і молилися: «Господи, помилуй!».

 

У VII столітті зі спогадом віднайдення Хреста Господнього був поєднаний інший спогад – про повернення Древа Животворящого Хреста Господнього з Перської неволі.

 

У 614 році Перський цар завоював Єрусалим і пограбував його. Серед інших скарбів він забрав у Персію Древо Животворящого Хреста Господнього. Святиня перебувала у іноземців чотирнадцять років. Лише у 628 році імператор Іраклій отримав перемогу над персами, уклав з ними мир і повернув Хрест в Єрусалим.

 

Як складалася подальша доля святині, історики точно не знають. Хтось каже, що Хрест знаходився в Єрусалимі до 1245 року. Інші, що його розділили на частини і рознесли по всьому світу.

 

Зараз частина Хреста Господнього спочиває в ковчезі у вівтарі грецького храму Воскресіння в Єрусалимі.

 

Прес-служба КДА / фото І. Ганусич

 

****

Читайте також:

 

Проповідь ректора Київської духовної академії і семінарії архієпископа Білогородського Сильвестра у день свята Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього.

 

Проповедь ректора Киевской духовной академии и семинарии архиепископа Белогородского Сильвестра в праздник Воздвижения Честного и Животворящего Креста Господня.

 

 

 
Google Photos Refresh Token not defined. Please authenticate from Photonic → Authentication. See here for documentation.
803

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ