Ректор КДА взяв участь у святковому богослужінні у Бориспільській єпархії з нагоди канонізації сщмч. Михаїла Под’єльського, пресвітера Зазимського

23.11.2021

Почати

23.11.2021 - 23:30

Кінець

23.11.2021 - 23:30

Категорії

Новини

У вівторок 23-ої седмиці після П’ятдесятниці, 23 листопада 2021 року, ректор Київської духовної академії і семінарії єпископ Білогородський Сильвестр взяв участь у соборній Божественній літургії у Свято-Покровському кафедральному соборі міста Бориспіль з нагоди прославлення у лику святих священномученика Михаїла Под’єльського, пресвітера Зазимського.

 

Святкову Божественну літургію очолив Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій, якому також співслужили: Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополити: Овруцький і Коростенський Віссаріон, Білоцерківський і Богуславський Августин, Поліський і Сарненський Анатолій, Івано-Франківський і Коломийський Серафим, Херсонський і Таврійський Іоанн, Полтавський і Миргородський Филип, Запорізький і Мелітопольский Лука, Житомирський і Новоград-Волинський Никодим, Уманський і Звенигородський Пантелеімон, Сумський і Охтирський Євлогій, Кіровоградський і Новомиргородський Іоасаф, Сєверодонецький і Старобільський Никодим, Львівський і Галицький Філарет, Черкаський і Канівський Феодосій, Кременчуцький і Лубенський Миколай, Ніжинський і Прилуцький Климент, Вінницький і Барський Варсонофій; архієпископи: Бучанський Пантелеімон, Городницький Олександр, Бердянський і Приморський Єфрем, Олександрійський і Світловодський Боголєп, Васильківський Миколай; єпископи: Баришівський Віктор, Рівненський і Острозький Пимен, Переяслав-Хмельницький Діонісій, проректор з виховної роботи Згурівський Амвросій, Вишневський Спиридон, Любецький Никодим, Бишівський Кирил, а також клірики собору, Бориспільської єпархії, викладачі КДАіС та гості у священному сані.

 

На малому вході Блаженніший владика відзначив духовенство собору богослужбовими нагородами.

 

Після Малого входу відбувся чин прославлення священномученика Михаїла Под’єльського, пресвітера Зазимського. За традицією, спочатку звершили останню заупокійну літію. Потім митрополит Антоній зачитав рішення Синоду щодо встановлення шанування святого. Митрополит Віссаріон зачитав його житіє. Священномученику Михаїлу проспівали тропар, кондак і величання та вклонилися його іконі.

 

17 серпня 2021 року Священний Синод благословив місцеве шанування в межах Бориспільської єпархії священномученика Михаїла Под’єльського та встановив день його пам’яті 27 листопада за новим стилем. 

 

Після читання Святого Євангелія Предстоятель звернувся до пастви зі словом проповіді.

 

За богослужінням піднесли особливі прохання про припинення епідемії, про лікарів та одужання хворих.

 

З нагоди 86-ї річниці з дня народження Блаженнішого Митрополита Володимира піднесли заупокійну молитву про спочилого Предстоятеля УПЦ.

 

Богослужіння завершилось чином славлення канонізованого святого. Блаженніший Митрополит Онуфрій привітав паству зі святом. Керуючий єпархією митрополит Антоній подякував Предстоятелю за візит та підніс у дар ікону священномученика Михаїла. Потім відбулось нагородження благодійників собору та Бориспільської єпархії.

 

***

 

Священномученик Михаїл Под’єльський народився 21 травня 1878 року в м. Ніжин Чернігівської губернії в сім’ї диякона. Спочатку проходив служіння в Чернігівській єпархії дияконом. В 1925 р. був посвячений в сан ієрея і направлений в Прилуцьке благочиння. В 1930 р. вперше затриманий Прилуцьким НКВС. Після звільнення змушений перевестись в с. Зазим’я Броварського району. Попри тиск місцевої радянської влади на новому місці служіння активно продовжував виконувати свої пастирські обов’язки, відмовлявся закривати церкву, здійснював для місцевих мешканців церковні обряди і таїнства. 19 листопада 1937 р. було виписано ордер на арешт о. М. Под’єльського по звинуваченню у «антирадянській агітації». Згідно з протоколами, на допиті о. Михаїл тримався спокійно, заперечуючи всі висунуті обвинувачення. Трійка при Київському облуправлінні НКВС 20 листопада присудила до розстрілу з конфіскацією майна. 27 листопада 1937 року рівно о 24.00 вирок привели у дію. Про це свідчить акт розстрілу. Тіло, як і більшість інших розстріляних, відвезли в Биківнянський ліс.

 

Прес-служба КДА / сайт УПЦ, фото С. Клименко

 

 
Google Photos Refresh Token not defined. Please authenticate from Photonic → Authentication. See here for documentation.
1334

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ