У Навечір'я Богоявлення в Академії звершені уставні богослужіння та чин Великого освячення води (ФОТО+ВІДЕО)

18.01.2022

Почати

18.01.2022 - 23:30

Кінець

18.01.2022 - 23:30

Категорії

Новини

У Навечір’я Богоявлення, 18 січня 2022 року, в Академічному храмі на честь Різдва Божої Матері були звершені уставні богослужіння: Царські часи (1-й, 3-й, 6-й, 9-й), зображальні та Божественна літургія святителя Василія Великого. Богослужіння звершив ректор Київської духовної академії і семінарії єпископ Білогородський Сильвестр.

 

Преосвященнішому владиці співслужили члени адміністрації, викладачі, студенти і вихованці Київських духовних шкіл у священному сані.

 

***

Слово «навечір’я» означає переддень церковного торжества, а друга назва – святвечір (або сочельник) пов’язана з традицією приготування в цей день куті, тобто сочива. Зважаючи на виняткову важливість події, що має відбутися наступного дня в житті Іісуса Христа й усіх нас, Церква встановила в переддень свята строгий піст. Саме звідси і з’явилася традиція варити кутю, яка не є обов’язковою, але настільки зручна, що міцно закріпилася повсюдно. Зрозуміло, в наші дні не у всіх є така можливість, але посту сьогодні дотриматися необхідно. У цей день, як і в Різдвяний святвечір, зазвичай не вживають їжі до виносу свічки після Літургії вранці і першого причащання водохресної води.

 

 

За богослужінням також молились студенти і вихованці Київських духовних шкіл, парафіяни храму та паломники Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.

 

На Літургії були піднесені сугубі прохання про припинення епідемії та здоров’я хворих і лікарів.

 

Богослужбові піснеспіви виконував хор Київської духовної академії і семінарії під управлінням студента ІІ курсу магістратури Никити Миронова.

 

Трансляція Літургії здійснювалась на офіційній сторінці Академії у мережі Facebook.

 

Після Літургії владика ректор звершив чин Великого освячення води після чого окропив вірян освяченою водою. Далі Його Преосвященство звернувся з архіпастирським словом та благословив усіх присутніх.

 

Після закінчення богослужіння, за академічною традицією, під спів тропаря свята Богоявлення були окроплені усі приміщення Київських духовних шкіл.

 

Богослужбові піснеспіви у Трапезному храмі на честь прп. Антонія і Феодосія Печерських Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври виконував академічний хор під управлінням регента архімандрита Романа (Подлубняка).

 

***

У святвечір, після Літургії, в усіх храмах звершується Велике освячення води. Водосвяття називається Великим через особливу урочистість обряду, наскрізь пройнятого спогадом євангельських подій, що стали не тільки прообразом таємничого омивання гріхів, але і дійсним освяченням самого єства води через занурення в неї Бога у плоті. Вода ця називається великою агіасмою (з давньогрецької – святиня). Під впливом Єрусалимського статуту, з ХІ– ХІІ століття водосвяття відбувається два рази – і у святвечір, і безпосередньо у день свята Богоявлення. Освячення в обидва дні проходить однаковим чином, тому вода, освячена у ці дні, нічим не відрізняється.

 

 

Прес-служба КДА / фото І. Ганусич

 

 

 
Google Photos Refresh Token not defined. Please authenticate from Photonic → Authentication. See here for documentation.
779

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ