Важливо! Офіційна заява Прес-служби КДА щодо медичного обстеження викладачів, співробітників та учнів Київських духовних шкіл

14.04.2020

Почати

14.04.2020 - 20:30

Кінець

14.04.2020 - 20:30

Категорії

Новини

 

Офіційна заява Прес-служби Київської духовної академії і семінарії

 

У вівторок, 14 квітня 2020 року мер Києва Віталій Кличко під час свого традиційного онлайн-брифінгу оприлюднив інформацію, що напередодні (13 квітня) до Києво-Печерської Лаври було відправлено медичну бригаду, яка провела медичне обстеження 68 учнів Київської духовної семінарії. Ця інформація потребує важливих уточнень.

 

Ще 12 березня 2020 року, коли  в Україні було запроваджено тритижневий карантин для усіх закладів освіти, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, аудиторне навчання у Київській духовній академії і семінарії було припинено. З 13 березня 2020 року навчання було повністю переведено у дистанційну форму, а студентам було рекомендовано покинути гуртожитки та відбути за основним місцем свого проживання. Переважна більшість з них залишили Києво-Печерську Лавру ще 13 березня.

 

Слід зазначити, що оголошення в Україні карантину передбачало припинення в навчальних закладах аудиторних занять та усіх масових заходів освітнього, наукового чи соціального характеру. При цьому карантин не передбачає заборону на мешкання студентів та викладачів у гуртожитках. Зокрема, у листі заступника міністра освіти і науки України Є. Стадного до керівників закладів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти від 18 березня 2020 р. (№ 1/9-165) вказувалося на неприпустимість примусового виселення здобувачів освіти з гуртожитків. Тут наголошувалося, що студенти можуть мешкати в гуртожитках і під час карантину. Але при цьому зазначалося, що в усіх гуртожитках обов’язково треба обладнати приміщення для ізоляції здобувачів освіти з ознаками гострих респіраторних захворювань.

 

В гуртожитках Київській духовній академії і семінарії постійно діє медико-санітарна частина, в якій є спеціально обладнані кімнати для ізоляції хворих. Отже, Київська духовна академія і семінарія у період карантину дотримується усіх рекомендацій державних органів.

 

В гуртожитках Київської духовної академії і семінарії на території Києво-Печерської Лаври мешкають не тільки студенти. Тут також мешкають ректор Академії, кілька членів адміністрації (які є ченцями), кілька викладачів (серед яких є і ченці, і миряни), співробітники Академії і Семінарії, кілька співробітників Київської митрополії Української Православної Церкви. Майже усі ці особи після проголошення карантину залишилися на території Києво-Печерської Лаври та продовжували мешкати у гуртожитках.

 

Крім того, після оголошення карантину на території Лаври залишилася і певна кількість студентів. Це ті, хто співає у хорах або допомагає звершувати богослужіння у храмах на території Лаври. Були і ті, хто з різних причин самі не захотіли виїхати до місць свого постійного проживання, і тому залишилися у гуртожитках. Станом на 13 квітня 2020 року, в гуртожитках Київської духовної академії і семінарії залишаються 48 студентів.

 

13 квітня 2020 року гуртожитки Київської духовної академії і семінарії, дійсно, відвідала бригада медичних працівників. Медики провели загальний огляд усіх, хто на даний момент мешкає у гуртожитках. Було оглянуто 68 осіб, серед яких були як викладачі, так і студенти, і співробітники та члени адміністрації Київської духовної академії і семінарії. Під час цього огляду медичні працівники не проводили тести на виявлення COVID-19. Вони повідомили, що повне тестування на виявлення коронавірусної інфекції буде проведено у гуртожитках Академії і семінарії у наступні дні (починаючи з 14 квітня). При загальному огляді медики намагалися лише виявити тих, хто має зовнішні ознаки хвороби. Наступними днями ми очікуємо на проведення детальних лабораторних досліджень, які дозволять зробити надійні висновки про наявність (чи відсутність) випадків захворювання на COVID-19 серед студентів, викладачів та співробітників Академії і Семінарії. 

 

Київська духовна академія і семінарія відкрита до співробітництва з медичними установами та органами державної влади. Впевнені, що спільними зусиллями нам вдасться подолати нинішню страшну епідемію.

 

 

Прес-служба КДА

6262

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ