Вихованці 3-х класів Семінарії відвідали з екскурсією визначні місця столиці України

19.09.2019

Почати

19.09.2019 - 20:30

Кінець

19.09.2019 - 20:30

Категорії

Новини

У четвер, 19 вересня 2019 року, з благословення ректора Київської духовної академії і семінарії єпископа Білогородського Сильвестра, вихованці 3-х класів Київської духовної семінарії відвідали з пішою екскурсією визначні місця столиці України. Групу супроводжував духівник та завідувач заочним відділенням архімандрит Маркел (Павук). Екскурсію проводив редактор сайту «Правлайф» Дмитро Марченко.

 

Екскурсія розпочалась з відвідин Золотих воріт — колишнього парадного в’їзду до Києва. Могутня бойова вежа, що височіє над церквою Благовіщення, — шедевр давньоруської архітектури і фортифікації. Завдяки реставраторам вихованці змогли побачити, якими були Золоті Ворота в XI столітті. Площа біля Золотих Воріт — є однією з найпопулярніших в місті.

 

Далі група піднялась до Верхнього Міста — колиски княжого Києва, його духовного центру. На найвищій точці Верхнього міста розташований Софійський собор — головна святиня Русі, архітектурна перлина ХІ століття, славна своїми мозаїками і фресками. Собор внесений до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Перед собором на площі вихованці дізнались про пам’ятник Богдану Хмельницькому, історія будівництва якого вже стала міською легендою. Пам’ятник є однією з найстаріших пам’яток Києва. Після цього, група дізналась, що ансамбль Софійського собору перегукується з Михайлівським Золотоверхим монастирем. Його позолочені куполи прикрашені фігурою покровителя Києва — Архангела Михаїла. Собор був зруйнований більшовиками, нині відновлений. Перед монастирем є площа з пам’ятником першій християнці-правительці Русі — святій княгині Ользі.

 

Поруч, над найстаршою площею Русі є Андріївська церква — шедевр бароко великого архітектора Растреллі. Після цього, група побувала на фундаменті Десятинної церкви — перша кам’яної церкви Київської Русі. Вона була побудована на тому місці, де, за наказом святого князя Володимира, язичницькому богові Перуну були принесені в жертву двоє християн — немовля Іоанн і батько його Федір.

 

Далі вихованці спустились Андріївським узвозом на Поділ, де відвідали територію Національного університету «Києво-Могилянська Академія» — українського вищого навчального закладу. Раніше до початку ХХ століття на території НаУКМА була розташована Київська духовна академія. В Могилянці на місці зруйнованого Богоявленського собору була відслужена заупокійна літія за всіма спочилими ректорами, професорами, наставниками та студентами Академії, після чого вихованці виголосили короткі витримки із проповідей дореволюційних професорів.

 

 

Прес-служба КДА / фото І. Розвадовський

1196

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ