Академія вшанувала пам’ять професора КДА протоієрея Олександра Глаголєва

26.02.2018

Почати

26.02.2018 - 21:30

Кінець

26.02.2018 - 21:30

Категорії

Новини

У понеділок другої седмиці Великого посту, 26 лютого 2018 року, з благословення ректора Київської духовної академії і семінарії єпископа Білогородського Сильвестра, секретар Вченої ради КДА протоієрей Василій Яковчук звершив заупокійну літію за відомим священнослужителем, церковним діячем та професором дореволюційної Київської духовної академії протоієреєм Олександром Глаголєвим на його могилі, що знаходиться на Лук’янівському кладовищі м. Києва, з нагоди 146-ї річниці з Дня його народження.

 

За богослужінням молились вихованці Київських духовних шкіл.

 

Після заупокійної літії протоієрей Василій звернувся до присутніх зі словом, у якому охарактеризував багаторічну пастирську та викладацьку діяльність професора Академії протоієрея Олександра Глаголєва.

 

Історична довідка

 

Протоієрей Олександр Олександрович Глаголєв (1872-1937 рр.) — відомий священнослужитель, церковний діяч, публіцист, професор Київської духовної академії.

 

Протягом свого навчання в КДА (1894-98 рр.) незмінно був першим по успішності студентом на своєму курсі, що дозволило йому стати професорським стипендіатом. Його магістерська дисертація «Ветхозаветное Библейское учение об Ангелах», захищена в 1900 році, стала важливим внеском до вітчизняної біблеїстики.

 

За довгі роки свого перебування в Київській духовній академії він викладав біблійну археологію і єврейську мову. Згодом очолив кафедру єврейської мови та біблійної археології і підняв на новий рівень розвиток вітчизняної біблеїстики. З ім’ям прот. Олександра Глаголєва дослідники пов’язують якісно новий рівень вивчення в КДА біблійної археології та гебраїстики.

 

Зважаючи на високий авторитет о. Олександра в КДА, у вересні 1907 року Рада Академії обрала його на посаду ректора. Однак, цей вибір не був затверджений Святійшим Синодом. В подальшому, він тимчасово виконував обов’язки ректора КДА після арешту в 1923 році ректора Академії єпископа Василія (Богдашевського).

 

Після остаточного встановлення на території України радянської влади прот. Олександр Глаголєв зіграв важливу роль в збереженні Київської академії в нових історичних умовах. Він став одним з викладачів Київської православної богословської академії і за деякими даними аж до 1930 року продовжував приватно викладати богословські дисципліни та навіть рецензував наукові праці студентів-богословів.

 

Як публіцист, протоієрей Олександр Глаголєв є автором понад 130-ти публікацій різного об’єму і змісту: наукові монографії, наукові статті, переклади, публіцистичні статті, відгуки та рецензії, бібліографічні огляди, слова тощо. Він був одним з авторів «Толковой Библии». Ним були написані (повністю або частково) коментарі на 13 книг Старого Завіту і на Новозавітні Соборні Послання. Також брав активну участь у створенні «Православной Богословской энциклопедии».

 

Як пастир, отець Олександр завжди користувався авторитетом серед місцевого духовенства. Під час єврейських погромів на Подолі в 1905 році він доклав зусиль для припинення заворушень і захисту єврейського населення.

 

Був заарештований у 1931 році та в жовтні 1937 року.

 

25 листопада 1937 року протоієрей Олександр Глаголєв помер у тюремній лікарні за нез’ясованих обставин.

 

 

Прес-служба КДА

1146

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ