Божественна Літургія у Неділю Торжества Православ’я

17.03.2019

Почати

17.03.2019 - 21:30

Кінець

17.03.2019 - 21:30

Категорії

Новини

Вранці, 17 березня 2019 року, у Неділю першу Великого посту, Торжество Православ’я, в Трапезному храмі на честь преподобних Антонія і Феодосія Печерських Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври були відслужені чин Торжества Православ’я та Божественна літургія святителя Василія Великого.

 

Богослужіння очолив Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій. Його Блаженству співслужили намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, архієпископ Гурій (Кузьменко), архієпископ Бучанський Пантелеімон, архієпископ Вінницький і Барський Варсофнофій, єпископ Васильківський Миколай, єпископ Баришівський Віктор, ректор Київської духовної академії і семінарії єпископ Білогородський Сильвестр, а також духовенство Лаври.

 

З нагоди святкування Торжества Православ’я за богослужінням молились представники Посольств іноземних православних держав в Україні.

 

Після читання Святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до численної пастви зі словом проповіді.

 

Богослужбові піснеспіви виконували митрополичі хори та академічний хор (регент — архімандрит Роман (Підлубняк)).

 

За Літургією були виголошені особливі прохання про мир в Православній Церкви та піднесена сугуба молитва про мир в Україні.

 

Його Блаженство за богослужінням рукоположив у сан диякона вихованця 4-го класу Семінарії Віталія Жакуна.

 

Після закінчення богослужіння віряни, духовенство та архіпастирі на чолі з Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм пройшли хресною ходою навколо Успенського собору до Дальніх печер, де був звершений молебень, після якого Блаженніший Владика окропив усіх святою водою та привітав з Неділею Торжества Православ’я і закликав на паству Боже благословення.

 

Напередодні, ректор Київських духовних шкіл Преосвященний єпископ Білогородський Сильвестр співслужив Предстоятелю Української Православної Церкви на Всенічному бдінні у цьому ж храмі.

 

Цього ж дня, в Академічному храмі на честь Різдва Божої Матері була відслужена Божественна літургія святителя Василія Великого. Богослужіння очолив завідувач заочного відділення та духівник архімандрит Маркел (Павук) у співслужінні академічного духовенства.

 

За богослужінням співав академічний хор (регент — архімандрит Леонтій (Тупкало)).

 

Пряма трансляція з Академічного храму велась на офіційній сторінці Київських духовних шкіл у мережі Facebook. Переглянути запис трансляції можна ТУТ.

 

Сьогодні увечері в Академічному храмі владика ректор очолить служіння Пасії з читанням акафісту Страстям Христовим.

 

 

Історична довідка

 

Неділя Торжества Православ’я пов’язана з VII Вселенським Собором 787 року, який встановив у Православній Церкві шанування ікон після тривалого періоду іконоборства. Саме ж свято виникло у 843 році і було присвячене остаточній перемозі над єрессю іконоборства. Тим самим в Церкві закінчився період формулювання православного вчення про Христа, а ікона таким чином стала останнім наочним свідченням реальності Боговтілення. З тих пір відзначати Торжество Православ’я стали в першу неділю Великого посту, так як найперше його святкування у 843 році припало саме на цей день.

 

За матеріалами офіційного сайту УПЦ, Прес-служба КДА

1432

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ