Всенічне бдіння напередодні Воздвиження Хреста Господнього (+відео)

Почати

Кінець

Категорії

Новини

Напередодні Воздвиження Хреста Господнього, 26 вересня 2019 року, у Трапезному храмі на честь преподобних Антонія і Федосія Печерських Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври було відслужено Всенічне бдіння з чином Воздвиження Хреста. Богослужіння очолив Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій.

 

Його Блаженству разом з архіпастирями та духовенством обителі співслужив ректор Київської духовної академії і семінарії єпископ Білогородський Сильвестр.

 

За богослужінням співав академічний хор під управлінням архімандрита Романа (Подлубняка).

 

На Всенічному бдінні молились викладачі, студенти і вихованці Київських духовних шкіл, а також парафіяни та паломники Лаври.

 

Під час Великого славослов’я Блаженніший Митрополит Онуфрій виніс Святе Древо на центр храму, де був звершений чин Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього.

 

 

В Академічному храмі на честь Різдва Божої Матері Всенічне бдіння очолив духівник та завідувач заочним відділенням архімандрит Маркел (Павук) у співслужінні академічного духовенства.

 

Богослужбові піснеспіви виконував академічний хор під управлінням архімандрита Леонтія (Тупкала).

 

За богослужінням молились викладачі, студенти і вихованці КДАіС, а також парафіяни храму та паломники обителі.

 

Після читання шестопсалмія проповідь виголосив студент ІІ курсу магістратури чтець Володимир Сахно.

 

Після Великого славослов’я Чесний Хрест Господній був винесений на середину храму для поклоніння вірян.

 

Початково свято Воздвиження встановлене Церквою на згадку про віднайдення Хреста Господнього у IV столітті. У VII столітті зі спомином про віднайдення Хреста була з’єднана інша подія – повернення древа Животворящого Хреста Господнього з перського полону. Це відбулося 14 вересня 628 року (27 вересня за новим стилем). Таким чином, у святі цього дня з’єдналися два спомини: про знайдення Хреста Господнього і про повернення його з полону. Крім цього, богослужбові тексти свята нагадують вірним про страждання і смерть Господа, які Він витерпів на Хресті заради нашого спасіння.

 

 

Прес-служба КДА / фото: сайт УПЦ, С. Росоха, І. Ганусич

2854

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ