Вітальне слово ректора КДАіС учасникам круглого столу, присвяченого прп. Паїсію (Величковському)

01.12.2019

Почати

01.12.2019 - 21:30

Кінець

01.12.2019 - 21:30

Категорії

Публікації

 

Організаторам та учасникам круглого столу на тему:

«Відродження чернечих традицій ісихазму прп. Паїсієм Величковським

та його духовними нащадками»

 

Дорогі владики!

Шановні учасники форуму!

 

Щиро вітаю вас з відкриттям круглого столу на тему: «Відродження чернечих традицій ісихазму прп. Паїсієм Величковським та його духовними нащадками», присвяченого 225-й річниці з дня преставлення цього видатного афонського подвижника, а також церковного та культурного діяча.

 

Ім’я преподобного Паїсія золотими літерами вписано в церковну історію та культуру багатьох країн. Усе це свідчить про велике значення його життя та спадщини, які ще до тепер вивчені не у повному обсязі. За останні роки проведена низка різних наукових форумів, метою яких було вивчити, актуалізувати та достойно презентувати для широкого кола постать та діяльність Преподобного. Саме тому сьогоднішній круглий стіл, на який зібрались науковці звідусіль, поставив за мету саме ці концептуальні питання.

 

Святий угодник відомий як афонський подвижник, аскет, плідний автор багатьох аскетичних праць та перекладів. Але перш ніж стати таким, преподобний Паїсій протягом 5 років навчався в Києво-Могилянській Академії. На сьогодні вже немало статей та публікацій присвячено саме цьому періоду його життя та діяльності. Слід особливо підкреслити, що роки навчання у цьому закладі залишили помітний слід у його житті та духовно-аскетичній спадщині. Саме з Київської Академії він виніс любов до навчання, до чого й закликав чернецтво, саме там він досконало вивчив латинь, а відтак читав мовою оригіналу багатьох невідомих тоді слов’янському світу святих отців, саме там він досконально вивчив граматику й стилістику, що допомогло йому під час написання його праць. І тому, спадщину Преподобного не можна розглядати не беручи до уваги його навчання в Академії.

 

Втішає, що на цьому форумі однією з запропонованих тем є «Прп. Паїсій Величковський та Київська духовна академія», що свідчить про зацікавленість до вивчення саме цього періоду в житті святого подвижника. Вірю, що сьогоднішні доповіді та тези відкриють нові, ще до тепер невідомі сторінки його постаті, біографії та визначної спадщини.

 

Ще раз вітаю усіх з відкриттям роботи круглого столу та бажаю плідних наукових дискусій, конструктивного діалогу і нових вагомих здобутків у вивченні постаті та спадщини преподобного Паїсія (Величковського).

 

Нехай Боже благословення перебуває з усіма вами!

 

 

+СИЛЬВЕСТР,

єпископ Білогородський,

вікарій Київської Митрополії,

ректор Київської духовної академії і семінарії

 

 

30 листопада 2019 року
м. Київ
1669

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ