Вітальне слово ректора КДАіС учасникам Міжнародної конференції у Харкові

05.11.2019

Почати

05.11.2019 - 21:30

Кінець

05.11.2019 - 21:30

Категорії

Публікації

 

ЙОГО ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕНСТВУ,

ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕННІШОМУ ОНУФРІЮ,

МИТРОПОЛИТУ ХАРКІВСЬКОМУ І БОГОДУХІВСЬКОМУ,

РЕКТОРУ ХАРКІВСЬКОЇ ДУХОВНОЇ СЕМІНАРІЇ

ІМЕНІ СВЯТОГО АПОСТОЛА І ЄВАНГЕЛІСТА ІОАННА БОГОСЛОВА

 

Організаторам та учасникам

ІІI Міжнародної науково-практичної конференції

«Актуальні питання богослов’я та історії Церкви»

(до 220-річчя створення Харківської єпархії)

 

 

Ваше Високопреосвященство! Дорогі браття і сестри!

 

Дозвольте від імені всіх викладачів та студентів Київської духовної академії і семінарії сердечно привітати вас з відкриттям ІІI-ї Міжнародної науково-практичної конференції «Актуальні питання богослов’я та історії Церкви», присвяченої 220-річчю створення Харківської єпархії.

 

Архієреї та представники Харківської єпархії завжди грали визначну роль не тільки в житті Православної Церкви на території України в цілому, але і були відомими ректорами та викладачами Київської духовної академії і семінарії. Святитель Інокентій (Борисов), архієп. Макарій (Булгаков), митр. Флавіан (Городецький), митр. Антоній Храповицький та інші відомі діячі, які в різний час трудилися в славній Харківській єпархії, не лише словами описували історію та богослов’я нашої Матері Церкви, але і своїми добрими справами прикрашали та пояснювали їх. В своїх проповідях та виступах вони доводили, що богослов’я це не малозначнé заняття «професорів богослов’я», але ­- невід’ємна частина самої Церкви. І якраз спілкування на подібних до сьогоднішнього форумах допомагають нам доторкнутися до того великого досвіду богословствування, який залишили нам ці титани церковної науки. 220-ти річна історія Харківської єпархії через її діячів закликає нас до того, щоб ми осмислили ті проблеми, які виникали перед ними протягом вказаного періоду, відмітили ту динаміку життя Церкви, яку вони задали для нас та на базі їх письмових і особистих трудів над собою як християнами, ми знайшли в їх прикладі відповіді для тих викликів, які стоять перед нами в непростий для Української Православної Церкви час.

 

Пам’ятаючи «наставників наших», я хотів би пригадати настановчі слова покійного митрополита Харківського і Богодухівського Никодима (Руснака), адресовані харківським семінаристам в 2001 році. Владика сказав: «Любі юнаки, я бажаю вам вести по дорозі подвигу православний народ, не осоромлюючи минуле нашої Святої Православної Церкви і не применшуючи її майбутнє. А воно буде залежати від вашої любові до землі наших отців, від вірності Святій Церкві Православній і люблячому всіх нас Богу, який ввірив нам спадщину добрих та вірних пастирів Його Святої Церкви». Тож дослухаємося мудрих слів багаторічного архіпастиря славетної Харківської єпархії.

 

Ще раз вітаю вас та бажаю всім нам Божої допомоги, щоб Він відкрив нам можливість стати сосудами Його благодаті та в плідних наукових дискусіях сьогоднішньої конференції отримати потрібні для нас знання, щоб стати гідними наступниками кращих діячів Харківської єпархії.

 

З братньою любов’ю у Христі

 

+СИЛЬВЕСТР,

ЄПИСКОП БІЛОГОРОДСЬКИЙ

РЕКТОР КИЇВСЬКОЇ ДУХОВНОЇ АКАДЕМІЇ І СЕМІНАРІЇ

 

5 листопада 2019 р.,

м. Київ

1542

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ