В Київській духовній академії відбувся урочистий акт до дня випуску

15.06.2018

Почати

15.06.2018 - 20:30

Кінець

15.06.2018 - 20:30

Категорії

Новини

У п’ятницю, 15 червня 2018 року, у день святкування Києво-Братської ікони Божої Матері та в день випуску в Київських духовних школах, Успенському соборі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври була відслужена Божественна літургія. Богослужіння очолив Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій.

 

Його Блаженству співслужили намісник Києво-Печерської Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, вікарій Київської Митрополії архієпископ Боярський Феодосій,  вікарій Київської Митрополії єпископ Баришівський Віктор, ректор Київської духовної академії і семінарії єпископ Білогородський Сильвестр, а також викладачі, студенти та гості Київських духовних шкіл у священному сані.

 

За богослужінням співав хор Київських духовних шкіл під керівництвом архімандрита Романа (Підлубняка).

 

Під час малого входу Предстоятель Української Православної Церкви удостоїв викладачів та випускників духовних шкіл у священному сані таких богослужбових нагород:

 

  1. професор КДА протоієрей Володимир Савельєв, голова Видавничого відділу  УПЦ — другий хрест з прикрасами.
  2. проректор з навчально-методичної роботи ієромонах Філарет (Волошин) — хрест з прикрасами.
  3. випускник магістратури КДА ієрей Тарасій Степанюк — наперсний хрест.
  4. випускник магістратури КДА ієрей Василій Левченко — наперсний хрест.
  5. випускник магістратури КДА ієрей Михаїл Медведь — наперсний хрест.
  6. випускник бакалавріату КДС ієромонах Володимир (Ціпіньо) — наперсний хрест.
  7. випускник бакалавріату КДС ієрей Іоанн Швабський — камилавка.
  8. випускник бакалавріату КДС ієрей Ярослав Ткаченко — камилавка.
  9. випускник бакалавріату КДС ієрей Володимир Борщик — камилавка.
  10. випускник бакалавріату КДС ієрей Олександр Кот — камилавка.
  11. випускник бакалавріату КДС ієрей Андрій Афанасенко — камилавка.
  12. випускник магістратури КДА ієродиякон Анатолій (Чирченко) — подвійний орар.

 

За богослужінням була піднесена сугуба молитва за мир в Україні.

 

Наприкінці Літургії перед Києво-Братською іконою Божої Матері був відслужений подячний молебень.

 

Після відпусту ректор Академії звернувся до Його Блаженства з такими словами: «Ваше Блаженство! Сьогодні наші випускники йдуть у світ, щоб служити Богу і людям. Сьогодні ми вперше випускаємо аспірантів, які завдяки рішенню Священного Синоду Української Православної Церкви про відкриття Аспірантури при Академії, навчались в ній протягом 3-х років. Віримо, що випускаємо пастирів Христової Церкви, які будуть захищати свою Церкву на основі вчення та канонів Церкви» — зауважив владика ректор. Далі Преосвященний владика попросив звернутися Предстоятеля Української Православної Церкви до присутніх з Первосвятительським словом.

 

Звертаючись до випускників, Його Блаженство наголосив: «Сьогодні великий день для Київських духовних шкіл. Сьогодні ми збираємо духовний урожай. Час навчання в стінах духовних шкіл — час навчання, час випробування себе, своїх намірів».  Архіпастир зазначив, що після випуску, духовною школою для молодих людей стане їхнє життя на парафіях. «Змістом усього богослов’я, усього Святого Письма є любов, — сказав Предстоятель. Ви повинні нести її людям. Сьогодні так не вистачає любові в світі. Є багато політиків, філософів, мудреців, але дуже мало таких людей, які моляться і вміють любити. Ось цьому ви повинні продовжувати навчатися, вийшовши з духовних шкіл».

 

Блаженніший владика закликав здійснювати священицьке служіння прикладом свого життя. «Паства буде дивитися не стільки на ваші слова, скільки на ваше життя. Якщо воно буде наповнене любов’ю, то паства теж буде вас любити. Ми всі маємо немочі й недоліки, але люди будуть готові потерпіти їх, якщо у вас буде любов до них, навіть найменша міра любові. Якщо ми не будемо закриватися, а будемо дарувати нашу любов людям, то вона обов’язково буде взаємною. І ця спільна любов буде примножуватися», — наголосив Митрополит Онуфрій.

 

Наостанок, Предстоятель УПЦ привітав викладачів та випускників і закликав на усіх Боже благословення.

 

Владика ректор подякував Митрополиту Онуфрію за слова настанови і оголосив, що у цьому році Київські духовні школи закінчили 79 студентів і вихованців, серед яких аспірантів — 4, магістрів — 31 та бакалаврів — 44.

 

Далі за традицією від аспірантів, магістрів та бакалаврів прозвучали вітання та слова подяки Предстоятелю Української Православної Церкви, керуючому справами УПЦ, ректору Академії та професорсько-викладацькій корпорації Alma mater. Від випускників аспірантів слова подяки виголосив ієромонах Силуан (Пасенко), від магістрів — Володимир Клюйко, а від бакалаврів — Олівінський Руслан.

 

На завершення випускного акту відбулося урочисте вручення значків та дипломів випускникам КДАіС про здобуття духовної освіти і пам’ятні подарунки.

 

Далі на площі перед Успенським собором Лаври було зроблено загальне фото.

 

Після завершення заходу відбулася святкова трапеза.

 

 

Прес-служба КДА, відео з офіційного сайту УПЦ

2429

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ