Пам’ять свт. Іоанна Золотоустого та 1-а річниця освячення оновленого Академічного храму

26.11.2018

Почати

26.11.2018 - 21:30

Кінець

Категорії

Новини

У понеділок, 26 листопада 2018, у день пам’яті святителя Іоанна Золотоустого, з багословення ректора Київської духовної академії і семінарії єпископа Білогородського Сильвестра в Академічному храмі на честь Різдва Божої Матері звершено Божественну Літургію.

 

Богослужіння звершили: викладач Семінарії архімандрит Феофан (Меджидов); завідуючий бібліотекою КДАіС та Церковно-археологічним музеєм архімандрит Дамаскін (Лебедь) та студент І курсу Магістратури КДА ієромонах Володимир (Ціпіньо).

 

За богослужінням молились студенти і вихованці Київських духовних шкіл, а також парафіяни Академічного храму.

 

Піснеспіви Літургії виконував хор КДАіС.

 

За богослужінням була піднесена сугуба молитва за мир в Україні та єдність Православної Церкви.

 

Проповідь після запричасного вірша виголосив студент ІІ курсу Магістратури КДА Савва Шевчук.

 

Після завершення Літургії відбувся подячний молебень, з нагоди 1-ї річниці освячення оновленого Академічного храму Предстоятелем Української Православної Церкви Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Онуфрієм.

 

Історична довідка

 

Храм Київської духовної академії і семінарії розташований на Дальніх печерах Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври і освячений на честь Різдва Пресвятої Богородиці. Як і сама Духовна школа, він має довгу і багату історію: побудований в 1696 році на кошти родича гетьмана Івана Мазепи білоцерківського полковника Костянтина Мокієвського. Академічний храм є пам’яткою архітектури і являє собою зразок українського бароко.

 

Церква неодноразово зазнавала змін: кілька разів добудовувалася й оздоблювалась. У 1767 році до всіх 4-х кутів храму були зроблені прибудови, які прикрашені чотирма куполами. У 1784 році для храму був вирізаний новий дерев’яний іконостас в стилі рококо зі срібними Царськими вратами. Згодом, як і царські врата Хрестовоздвиженської церкви, врата храму Різдва Богородиці виявилися музеї мистецтв в Лос-Анджелесі (Сполучені Штати Америки), іконостас, на жаль, не зберігся. У 1817 році храм був розписаний в академічному стилі Іваном Квятковським.

 

За радянських часів храм був закритий, після відкриття його відновили і заново розписали. Іконостас виконаний в кінці 1980-х рр. майстрами Троїце-Сергієвої Лаври в канонічному іконописному стилі XV-XVI стт.

 

Ремонт та новий розпис храму відбувся протягом 2017 року за часів ректорства митрополита Бориспільського і Броварського Антонія, керуючого справами Української Православної Церкви. Освячення храму відбулося 26 листопада 2017 року. Освятив храм Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій у співслужінні єпископату УПЦ, академічного духовенства та гостей у священному сані.

 

Навколо храму розташований некрополь, на якому поховані духовні і світські особи, які мали значні заслуги перед Церквою і державою: архімандрити Амвросій і Антоній, нині канонізований Української Православною Церквою як місцевошановний святий Київської єпархії ієросхимонах Вассіан Сліпий, дочка письменника С.Т. Аксакова Софія, генерал-майор Платон Голубцов з дружиною, сенатор В. Ілляшенко, герої і учасники Вітчизняної війни 1812 року.

 

Прес-служба КДА

1089

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ