Пасха Христова. Світле Христове Воскресіння

08.04.2018

Почати

08.04.2018 - 20:30

Кінець

08.04.2018 - 20:30

Категорії

Новини

У ніч з 7 на 8 квітня 2018 року, свято Світлого Христового Воскресіння, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Пасхальну утреню та урочисту Божественну літургію святителя Іоанна Золотоустого у Трапезному храмі на честь преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.

 

Перед початком пасхальної полуношниці Архіпастир роздав віруючим Благодатний Вогонь, що був доставлений у Велику Суботу з Єрусалиму в Україну офіційною делегацією Української Православної Церкви на чолі з керуючим справами УПЦ митрополитом Бориспільським і Броварським Антонієм.

 

Його Блаженству співслужили: намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній; вікарій Київської Митрополії архієпископ Бучанський Пантелеімон; вікарій Київської Митрополії єпископ Баришівський Віктор; ректор Київської духовної академії і семінарії єпископ Білогородський Сильвестр, гості у священному сані та духовенство Лаври.

 

За богослужінням молилися викладачі, студенти і вихованці Київських духовних шкіл та тисячі вірян Української Православної Церкви.

 

Наприкінці пасхальної утрені митрополит Павел виголосив огласительне Слово на Святу Пасху святителя Іоанна Златоуста.

 

За богослужінням була піднесена сугуба молитва про мир у нашій Державі.

 

Богослужбові піснеспіви виконували Митрополичі хори та хор Київської духовної академії і семінарії під управлінням архімандрита Романа (Подлубняка).

 

Після заамвонної молитви на Літургії Предстоятель прочитав молитви та освятив артос і кошики вірян, які вони принесли до храму.

 

Пасхальне богослужіння відвідав Президент України Петро Порошенко.

 

Великоднє богослужіння зі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври транслювали телевізійні канали України.

 

Пасха Христова — торжество із торжеств. Про це говорить, зокрема, у своєму Слові св. Єпіфаній Кіпрський: «Свято Пасхи урочистіше від усіх свят: воно становить для всього світу торжество оновлення і спасіння. Це свято – глава і верх всіх свят…». Церква в священних піснеспівах називає Пасху великою, тою, яка відкриває нам райські двері, Неділею святою, світлим Христовим Воскресінням, закликає до її прославлення землю і небо, світ видимий і невидимий.

 

Крім історичного, Пасха має ще й есхатологічний зміст, тобто той, що стосується майбутнього віку. У Таїнстві Хрещення людина вмирає і воскресає разом з Христом для вічного життя, але ми бачимо, що все життя людини є ніби продовженням Хрещення: протягом життя ми щодня “вмираємо” в боротьбі з гріхом, а “остаточно” воскреснемо в День загального воскресіння, після якого смерті вже не буде. І ті з нас, хто буде з Христом в Його Царстві, стануть учасниками «весільного бенкету Христа і Його Церкви» – Пасхи, яка триватиме вічно.

 

Прес-служба КДА, офіційний сайт УПЦ

1272

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ