Похвала Божої Матері (Субота Акафісту)

12.04.2019

Почати

12.04.2019 - 20:30

Кінець

Категорії

Новини

У п’ятницю ввечері, 12 квітня 2019 року, напередодні свята Похвали Пресвятої Богородиці, ректор Київської духовної академії і семінарії єпископ Білогородський Сильвестр молився за утренею з читанням Акафісту Божій Матері в Трапезному храмі на честь преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.

 

Богослужіння очолив Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій.

 

Його Блаженству співслужили: голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви митрополит Луганський і Алчевський Митрофан, керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій, архієпископ Бучанський Пантелеімон, архієпископ Ніжинський і Прилуцький Климент, єпископ Баришевський Віктор, єпископ Білогородський Сильвестр, єпископ Дубенський Пимен, а також братія Лаври і гості у священному сані.

 

За Богослужінням також молився проректор КДА з виховної роботи архімандрит Амвросій (Вайнагій), обраний та наречений у єпископа Згурівського, вікарія Бориспільської єпархії, архієрейська хіротонія якого відбудеться завтра у цьому ж храмі.

 

Богослужбові піснеспіви виконували хори Київської духовної академії і семінарії під управлінням архімандрита Романа (Підлубняка) та архімандрита Леонтія (Тупкала).

 

За богослужінням молились викладачі, співробітники, студенти і вихованці Київських духовних шкіл, а також багаточисельні парафіяни та паломники Києво-Печерської обителі.

 

Завтра владика ректор візьме участь у Божественній літургії та архієрейській хіротонії проректора КДА з виховної роботи архімандрита Амвросія (Вайнагія). Богослужіння очолить Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій. Початок Літургії о 7:30.

 

Утреню з читанням Акафісту Пресвятій Богородиці було звершено і в Академічному храмі Різдва Божої Матері. Богослужіння очолив духівник КДА та завідувач сектором заочного відділення архімандрит Маркел (Павук) у співслужінні академічного духовенства.

 

Завтра початок Літургії в Академічному храмі о 6:30.

 

Довідка

 

Богослужіння свята Похвали Пресвятої Богородиці має особливість, яка відрізняє його від усіх інших церковних служб року. Під час утрені особливим чином звершується акафіст Богоматері: він розділений на чотири частини та урочисто виконується хором. Саме свято встановлене у IX столітті в пам’ять про неодноразове визволення Богоматір’ю Константинополя від ворогів, акафіст створений ще у VII столітті.

 

За матеріалами офіційного сайту УПЦ, Прес-служба КДА

827

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ