В КДА відкрилась виставка: «Українська Православна Церква у всеукраїнській боротьбі з російською агресією»

02.08.2023

Почати

02.08.2023 - 23:30

Кінець

02.08.2023 - 23:30

Категорії

Новини

Вже майже півтори року триває повномасштабне вторгнення російських військ на територію України. Війна призвела до смерті наших громадян, які щоденно гинуть від російських ракет, мільйони українців вимушено покинули свої домівки, що були зруйновані. Крім того, війна також стала наслідком економічних, гуманітарних та екологічних проблем. З 24 лютого 2022 року пошкоджено або зруйновано 239 храмів Української Православної Церкви.

 

З початком війни, Українська Православна Церква перша серед інших релігійних організацій рішуче засудила цю військову агресію і висловила свою безумовну підтримку територіальної цілісності нашої Батьківщини. З самого початку воєнних дій, віряни Української Православної Церкви захищають свою країну, жертвуючи життям заради визволення рідної землі. Храми та монастирі Української Православної Церкви, духовні навчальні заклади, серед яких Київські духовні школи постійно підносять молитви та надають матеріальну допомогу військовослужбовцям, вимушеним переселенцям та іншим категоріям населення, які постраждали від війни.

 

Саме цим двом аспектам: наслідкам війни Росії проти України та допомозі Української Православної Церкви військовослужбовцям, вимушеним переселенцям та іншим категоріям населення, які постраждали від війни, присвячена виставка під назвою «Українська Православна Церква у всеукраїнській боротьбі з російською агресією», яка 2 серпня 2023 року відкрилася в церковно-археологічному музеї Київської духовної академії і семінарії. Ця унікальна виставка привернула увагу гостей та відвідувачів, оскільки вона відкриває та відображає важливий аспект діяльності Церкви під час жахливої війни.

 

Організаторами виставки виступив Синодальний відділ УПЦ «Церква і культура» та Київська духовна академія і семінарія.

 

На виставці представлені різноманітні фотографії, що змальовують життя Української Православної Церкви під час найтяжчих періодів війни. Відвідувачі мають змогу ознайомитись із стендами, де детально розповідається про важливу роль волонтерської підтримки Церкви Збройним Силам України та мирним жителям на окупованих та деокупованих територіях. Висвітлено значущі моменти всенародної молитви за мир, яку проводила Українська Православна Церква з метою сприяння закінченню війни та знищення насильства.

 

Окрім цього, на виставці також представлені зворушливі зображення храмів та монастирів, що постраждали внаслідок російської агресії, яка призвела до руйнування чималої кількості культурних та релігійних об’єктів.

 

Відкриваючи захід зі словом до присутніх звернувся ректор Київської духовної академії і семінарії архієпископ Білогородський Сильвестр. У своєму слові він нагадав про всебічну допомогу Київських духовних шкіл, Київської єпархії та всієї Української Православної Церкви захисникам нашої Батьківщини, а також мирним жителям, які постраждали внаслідок війни. Його Високопреосвященство підкреслив, що Українська Православна Церква завжди була та залишається невід’ємною частиною української держави, її історії та культури.

 

Після цього до присутніх звернулася співорганізатор виставки голова Синодального відділу УПЦ «Церква і культура» ігуменя Серафима (Шевчик), яка розповіла про важливість і значення церковного впливу на суспільство та про те, як Українська Православна Церква активно долучилась до боротьби з російською агресією з першого дня війни.

 

Відкриття виставки також відвідали перший проректор протоієрей Сергій Ющик, завідувач музею та академічної бібліотеки архімандрит Дамаскін (Лебедь), викладачі, студенти і абітурієнти Київських духовних шкіл, а також запрошені гості. Вони з захопленням слухали виступи та розглядали експонати, які відображали історичні події та роль Української Православної Церкви у цих подіях.

 

Організатори виставки висловлюють глибоку подяку всім, хто долучився до створення цієї унікальної події. Виставка «Українська Православна Церква у всеукраїнській боротьбі з російською агресією» продовжуватиме свою роботу і буде радувати гостей ще протягом тривалого часу.

 

Прес-служба КДА / фото О. Зеленюк

 

 

 

1125

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ