Предстоятель УПЦ очолив урочистості з нагоди випуску в Київських духовних школах

07.06.2023

Почати

07.06.2023 - 23:30

Кінець

07.06.2023 - 23:30

Категорії

Новини

У середу, 7 червня 2023 року, у день пам’яті святителя Інокентія (Борисова), архієпископа Херсонського і Таврійського, в Київських духовних школах відбулися урочисті заходи з нагоди випуску. Святкову Божественну літургію та вручення дипломів про закінчення Київської духовної академії і семінарії в Академічному храмі Різдва Пресвятої Богородиці очолив Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій.

 

За богослужінням Його Блаженству співслужили: Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній; голова Учбового комітету при Священному Синоді УПЦ митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент, який є курсовим наставником цьогорічних випускників магістратури КДА; архієпископ Хмельницький і Старокостянтинівський Віктор; ректор Київської духовної академії і семінарії архієпископ Білогородський Сильвестр; проректор з виховної роботи єпископ Згурівський Амвросій; єпископ Бородянський Марк, члени адміністрації, студенти і вихованці випускних курсів та класів Академії і Семінарії і гості у священному сані.

 

Разом з Первосвятителем також молилися викладачі, студенти і вихованці Київських духовних шкіл, парафіяни храму, рідні і близькі випускників.

 

Богослужіння транслювалося на офіційній сторінці Академії у мережі Facebook.

 

Піснеспіви за богослужінням виконував хор Київської духовної академії і семінарії під управлінням регента архімандрита Леонтія (Тупкало).

 

На Малому вході Блаженніший Митрополит Онуфрій, за традицією Київських духовних шкіл, удостоїв цьогорічних випускників у священному сані богослужбових нагород:

 

випускників магістратури ієромонахів Павла (Вітрюка), Парфенія (Маринича), священника Валентина Ковнацького — наперсним хрестом. Священників Вадима Захарука та Даниїла Мартинова — наперсним хрестом та камилавкою;

 

випускників Семінарії: священників Іоанна Крися, Олексія Мартинюка, Іоанна Пацалюка та Миколая Бардецького — камилавкою;

 

завідувача канцелярією КДА ієродиякона Никодима (Шевчука), випускників магістратури дияконів: Василя Басарабу, Михайла Зеленяка, Василя Шемчука, Дімітрія Мельничука та Романа Погорілого удостоєно правом носіння подвійного ораря.

 

Під час Літургії були піднесені особливі прохання та молитва за мир в Україні, за військо та за тих, хто залишився без домівки.

 

За богослужінням піднесли заупокійні прохання за новопреставленого архімандрита Романа (Подлубняка).

 

Після Херувимської пісні Його Блаженство рукоположив у сан ієромонаха викладача Київських духовних шкіл ієродиякона Германа (Ковача).

 

На завершення Літургії відбувся урочистий випускний акт. Відкриваючи його владика ректор звернувся до присутніх зі словом, у якому коротко охарактеризував минулий навчальний рік і особливо подякував Блаженнішому Митрополиту Онуфрію за постійну підтримку та молитви, які надихали та додавали сил і мужності перед тими викликами, що постали у минулому навчальному році. Після цього архієпископ Сильвестр запросив до слова Предстоятеля Української Православної Церкви. У своєму слові Його Блаженство привітав усіх з випускним днем, закликав випускників бути вірними Богові, примножувати ті чесноти і ті знання, які вони отримали в стінах Київських духовних шкіл під час навчання.

 

“Багато з того, що ви вчили і ще вчите, і знаєте, ви вже втілили в своє життя, і вже маєте якийсь свій певний духовний досвід, але ще багато, ще більше з тих знань, які ви маєте, ви ще маєте втілити в своє життя, – сказав Предстоятель. – Маєте самі тими законами, правилами, жити, і тоді проповідь, слово ваше, буде мати велику силу і великий авторитет. І воно, слово, може не буде у вас дуже таким вітіюватим, красномовним, але воно буде дійсним, воно буде діяти на людей”.

 

На завершення, Предстоятель УПЦ побажав усім Божої допомоги випускникам і на всіх закликав благословення Господнє.

 

Далі з подячними словами виступили випусники від Академії і Семінарії. Від випускників магістратури виступив ієромонах Павло (Вітрюк), а від випускників бакалавріату – священник Іоанн Крись. Висловивши слова щирої подяки  Блаженнішому Митрополиту Онуфрію, митрополиту Антонію, архієпископу Сильвестру, а також курсовим наставникам митрополиту Клименту та архімандриту Володимиру (Ціпіньо) за молитви і настанови, випускники подарували їм букети квітів та пам’ятні подарунки.

 

Після слів подяки Блаженніший владика вручив дипломи про закінчення навчання випускникам аспірантури, магістратури та бакалаврату. Цьогоріч дипломи отримали 61 студент Київських духовних шкіл.

 

На завершення урочистостей присутні зробили спільне фото на сходинках біля Академічного храму, після чого відбулася святкова трапеза.

 

Прес-служба КДА / фото С. Мішіндур

 

 

 

1765

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ