Вихованці 1-го класу Семінарії побували на екскурсії у Флорівському жіночому монастирі та Свято-Іллінській церкві на Подолі

08.10.2021

Почати

08.10.2021 - 23:30

Кінець

08.10.2021 - 23:30

Категорії

Новини

З благословення ректора Київської духовної академії і семінарії єпископа Білогородського Сильвестра, 7 жовтня 2021 року вихованці 1-го класу Київської духовної семінарії разом із класним керівником ієромонахом Паісієм (Кулішом) відвідали визначні церковні пам’ятки архітектури м. Києва на Подолі — Свято-Вознесенський Флорівський жіночий монастир та Свято-Іллінську церкву.

 

Першим місцем паломництва став Флорівський монастир. На території обителі групу зустріли сестри монастиря, які з благословення настоятельки обителі ігумені Євлампії (Єлісейкіної), розповіли семінаристам про історії монастиря, перша згадка про який датована серединою XVI століття. Головний храм обителі на честь Вознесіння Господнього побудований у 1732 році і є найстарішою будівлею на території монастиря. Весь ансамбль Флорівського монастиря складався протягом двох століть і тому, як зазначили сестри, тут можна побачити будівлі, які належать до різних епох і різних стилів.

 

Під час відвідин головного храму монастиря семінаристи вклонились шанованим святиням, які розташовані у храмі, дізнались про час появи розписів та центрального іконостасу. Особливу увагу було приділено відомим подвижницям обителі, серед яких преподобна Єлена (Бехтеєва), мощі якої почивають у храмі. Також вихованці дізнались про життя преподобної Олександри, яка була насельницею обителі у XVIII столітті, але згодом покинула його, щоб заснувати Дивеєвську чернечу общину, яка стала жіночим монастирем.

 

Також сестри розповіли про сучасне життя святої обителі і відповіли на питання семінаристів про побут, особливості чернечого життя монастиря тощо.

 

В знак подяки та на згадку про відвідини монастиря, о. Паїсій подарував сестрам останні видання Київської духовної академії та зробили спільне фото.

 

Далі семінаристи відвідали Свято-Іллінську церкву, яка вважається першим православним храмом на Русі. У 2020 році виповнилося 1075 років з дня згадки про храм преподобним Нестором Літописцем в «Повісті временних літ». З благословення настоятеля храму протоієрея Віталія Косовського, екскурсію для вихованців провів клірик храму та професор Київської духовної академії протоієрей Ігор Базаринський.

 

Отець Ігор розповів семінаристам про історію будівництва храму, перші згадки про храм та його подальшу історію. Зокрема, було зауважено, що відомостей про те, як виглядала церква спочатку, не збереглося. Припускають, що храм був дерев’яним. Нинішня архітектура храму постала наприкінці XVII століття і згодом ще добудовувалася у XVIII столітті. Невтішним було становище храму у ХХ столітті. У 30-ті роки храм був закритий і переданий київському елеватору, а в його приміщенні влаштували склад зерна. Проте, вже роки ІІ Світової війни, як зазначив священнослужитель, відновилося служіння в Іллінському храмі і з того часу не припинялося.

 

Також протоієрей Ігор провів екскурсію для семінаристів у малий храм, де звершується Таїнство Хрещення, розповів про головні святині храму та відповів на питання вихованців.

 

На завершення екскурсії, ієромонах Паїсій подякував о. Ігорю за чудову пізнавальну екскурсію, а також отцю-настоятелю за гостинність, подарував для храму останні видання Київських духовних шкіл, а семінаристи проспівали многоліття.

 

Після цього семінаристи зробили спільне фото на території храму.

 

 

Прес-служба КДА

 
Google Photos Refresh Token not defined. Please authenticate from Photonic → Authentication. See here for documentation.
1927

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ