До музею КДА передано архієрейське облачення Блаженнішого Митрополита Володимира

10.08.2022

Почати

10.08.2022 - 23:30

Кінець

10.08.2022 - 23:30

Категорії

Новини

У середу, 10 серпня 2022 року, до Церковно-археологічного музею Київської духовної академії було передано єпископське облачення спочилого Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира (Сабодана, +2014 р.), у якому він ще тоді як митрополит Ростовський і Новочеркаський взяв участь у богослужінні у Даниловому монастирі з нагоди 1000-ліття Хрещення Русі.

 

Облачення у фонд музею передав митрополит Херсонський і Таврійський Іоанн.

 

****

Церковно-археологічний музей Київської духовної академії був створений в 1872 році і став першим в Російській імперії музеєм такого роду. До початку ХХ століття колекція музею включала матеріали від III тисячоліття до Р.Х. до XIX століття. Після приходу радянської влади майже всі експонати були загублені або вивезені за кордон.

 

Відродження Церковно-археологічного музею Київських духовних шкіл відбулося у 2002 році за часів Предстоятельства Українською Православною Церквою Блаженнішого Митрополита Володимира. Зокрема, 27 грудня 2002 року в зв’язку зі святкуванням 130-річчя від дня відкриття Церковно-археологічного музею Священний Синод Української Православної Церкви благословив відродити музей в стінах Київських Духовних шкіл. 

 

21 жовтня 2009 року приснопам’ятний Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир освятив новий церковно-археологічний музей при Київській духовній академії. Відродження музею стало можливим, перш за все, завдяки дієвій допомозі Його Блаженства. Митрополит Володимир пожертвував для експозиції ЦАМу предмети зі своєї особистої колекції. Вони склали окрему експозицію. Сюди входять: перше церковне облачення майбутнього ієрарха — стихар, в якому він паламарив в храмі села Марківці на Хмельниччині; мантія, в якій Блаженніший Митрополит Володимир в 1992 році вперше увійшов в Києво-Печерську Лавру, як Предстоятель УПЦ; посох, подарований Його Блаженству останнім імператором Ефіопії Хайлі Селассіє; нагороди, дипломи та панагії Його Блажентсва; «Тріодь пісна», видана в 1664 році у Львові; копія панагії священномученика Володимира (Богоявленського), а також ікони із зібрання Блаженнішого Митрополита Володимира.

 

Сьогодні, як і з моменту створення музею, головним джерелом поповнення фонду є пожертвування та подарунки від ієрархів, духовенства і приватних осіб.

 

Прес-служба КДА / фото О. Пилипенко

 

 

 
Google Photos Refresh Token not defined. Please authenticate from Photonic → Authentication. See here for documentation.
1920

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ