Ректор КДА взяв участь у святкуваннях у Почаївській Лаврі з нагоди дня пам’яті прп. Амфілохія Почаївського

12.05.2023

Почати

12.05.2023 - 23:30

Кінець

12.05.2023 - 23:30

Категорії

Новини

З нагоди 21-ої річниці канонізації преподобного Амфілохія Почаївського, 11-12 травня 2023 року, на запрошення намісника Свято-Успенської Почаївської Лаври митрополита Почаївського Володимира та з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, ректор Київської духовної академії і семінарії архієпископ Білогородський Сильвестр взяв участь в урочистих богослужіннях у святій обителі. Владику ректора супроводжував благочинний Академічного храму Різдва Пресвятої Богородиці архімандрит Досифей (Михайлюк) та завідувач канцелярії КДА ієродиякон Никодим (Шевчук).

 

Преподобний Амфілохій — схиігумен Почаївської Лаври, улюблений і близький багатьом християнам святий. Всім своїм життям преподобний явив приклад виконання Божої заповіді про любов до ближніх. Наділений від Господа даром цілительства душ та тілес людських, він від всього серця, сповненого любові й співчуття до ближнього, допомагав  всім, хто потребував цього. Канонізований 12 травня 2002 року Священним Синодом Української Православної Церкви.

 

Соборні богослужіння напередодні 11 травня та у сам день свята — 12 травня очолив митрополит Хустський і Виноградівський Марк у співслужінні сонму архієреїв та духовенства.

 

11 травня урочисті богослужіння розпочались із Всенічного бдіння у Спасо-Преображенському соборі Почаївської Лаври, під час якого тисячі віруючих змогли прикластися із молитвою до святих мощей прп. Амфілохія.

 

У сам день свята святкова Літургія також була звершена у Преображенському храмі.

 

За богослужінням молилися велика кількість вірян Української Православної Церкви, які традиційно прибувають до святої обителі, щоб вшанувати преподобного Амфілохія.

 

Під час Літургії були піднесені особливі прохання та молитва за мир в Україні, за українське військо та усіх, хто постраждав від війни і вимушено покинув свої домівки.

 

Богослужбові піснеспіви виконували великий лаврський та братський хори.

 

Після запричасного стиха архієпископ Сильвестр звернувся зі словом проповіді до багатотисячної пастви. У своїй проповіді архіпастир висвітлив духовний подвиг прп. Амфілохія та закликав всіх наслідувати християнський образ життя преподобного.

 

Після пізньої Літургії відбувся традиційний хресний хід, під час якого мощі прп. Амфілохія були перенесені в Печерний храм, де вони завжди почивають. На закінчення богослужіння зі словом подяки до Преосвященних архіпастирів, братії монастиря та сонму духовенства і віруючих звернувся намісник Свято-Успенської Почаївської Лаври митрополит Володимир. Намісник обителі  привітав всіх присутніх із днем пам’яті прп. Амфілохія та подякував всім за соборну молитву.

 

Прес-служба КДА

 

 

 

3427

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ