Найбільший французький православний інтернет-портал Orthodoxie.com опублікував відкрите звернення ректора КДА до української громадськості

27.03.2023

Почати

27.03.2023 - 23:30

Кінець

27.03.2023 - 23:30

Категорії

Новини , Публікації

У неділю, 26 березня 2023 року сайт Orthodoxie.com, який є найбільшим інтернет-порталом у Франції, що висвітлює події світового Православ’я, опубліковав відкрите звернення ректора Київської духовної академії і семінарії архієпископа Білогородського Сильвестра до української громадськості французькою мовою.

 

Зокрема, на ресурсі вказано, що Київська духовна академія – один  з провідних богословських навчальних закладів України, який налічує вже більше 400 років історії, може припинити своє існування у зв’язку з приписом Національного історико-культурногг заповідника «Києво-Печерська лавра», який 10 березня поточного року направив до чоловічого монастиря Києво-Печерська Лавра лист, де повідомлялося, що з 29 березня 2023 р. буде розірвано договір оренди, укладений у 2013 р. Відповідно, адміністрація Заповідника вимагає звільнити усі приміщення, які були передані монастирю за вказаним договором.

 

Нагадаємо, що 25 березня 2023 року на офіційному сайті КДА було опубліковано відкрите звернення ректора КДА до української громадськості українською, англійською, іспанською, болгарською, польською та французькою мовами.

 

Щиро дякуємо закордонним ЗМІ за донесення позиції Київської духовної академії!

 

****

 

Відкрите звернення

ректора Київської духовної академії

 архієпископа Білогородського Сильвестра

до української громадськості

 

10 березня 2023 р. Національний історико-культурний заповідник «Києво-Печерська лавра» направив до чоловічого монастиря Києво-Печерська Лавра лист, в якому повідомив, що з 29 березня 2023 р. буде розірвано договір оренди, укладений у 2013 р. Відповідно, адміністрація Заповідника вимагає звільнити усі приміщення, які були передані монастирю за вказаним договором.

 

Це рішення адміністрації Заповідника спричинило бурхливу дискусію як в церковному середовищі, так і в усьому українському суспільстві. Однак, у більшості коментарів, які дають сьогодні державні чиновники, політики, народні депутати та науковці майже не висвітлюється проблема подальшої долі Київської духовної академії і семінарії, яка вже більше тридцяти років знаходиться на території Києво-Печерської Лаври.

 

Київська духовна академія і семінарія є сьогодні головним навчальним закладом Української Православної Церкви.

 

У XX ст. Київські духовні школи були закриті радянською владою двічі.

 

Після святкування 1000-ліття Хрещення Русі у 1988 р., коли радянський уряд послабив свою атеїстичну політику, в користування Церкви були частково передані приміщення на території Києво-Печерської Лаври. Це дозволили у 1989 р. відновити тут Київську духовну семінарію. А у 1992 р. було відроджено і Київську духовну академію. Отже, З 1989 Р. КИЇВСЬКА ДУХОВНА АКАДЕМІЯ І СЕМІНАРІЯ ЗНАХОДЯТЬСЯ НА ТЕРИТОРІЇ КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКОЇ ЛАВРИ. При цьому треба наголосити, що Київська духовна академія є самостійним закладом і діє як вищий богословський навчальний заклад у безпосередньому підпорядкуванні Предстоятеля Української Православної Церкви.

 

Корпуси, в яких нині знаходяться навчальні аудиторії Київської духовної академії (корпуси 63 та 64), були передані в користування Церкви в аварійному стані. Київська духовна академія провела в цих корпусах генеральну реконструкцію власним коштом. Також за рахунок Академії приміщення були оздоблені усім необхідним для навчального процесу (парти, дошки, бібліотека, комп’ютерний клас тощо). Крім того, за рахунок Академії були обладнані два гуртожитки (корпуси 55 та 60). З 2008 р. в Академії також створено Церковно-археологічний музей, в якому зібрано чимало цінних експонатів.

 

На сьогодні в Київській духовній академії на рівні бакалаврату магістратури та докторантури стаціонарно навчається більше 250 студентів. Ще більше 500 студентів навчаються на Секторі заочного навчання. В Академії працюють близько 100 викладачів та співробітників. В бібліотеці Академії зберігається кілька десятків тисяч примірників книг з різних галузей науки. Навчання, проживання та харчування в Академії для студентів стаціонару є безкоштовним. При цьому Академія забезпечує для студентів харчування. Тому в Академії працюють кухня, трапезна, продуктові склади.

 

Якщо Київська духовна академія втратить право користуватися будівлями та спорудами на території Києво-Печерської Лаври, це неминуче призведе до припинення навчального процесу, оскільки ми не маємо куди переселитися. Отже, один з провідних богословських навчальних закладів України, який налічує вже більше 400 років історії, може припинити своє існування.

 

Ще раз хочу наголосити, Київська духовна академія утримує усі вказані корпуси власним коштом. Вказані корпуси не є сакральними спорудами. Історично вони належали до комплексу споруд Гостинного двору Лаври (тут діяли господарчі приміщення та готелі для паломників).

 

Рішення Заповідника про розрив договору оренди мотивовано порушеннями, які виявлені у користуванні будівлями, переданими монастирю. При цьому Київська духовна академія не отримувала жодних документів, в яких би вказувалося, чи були виявлені такі порушення в корпусах 63, 64, 55 та 60? Якщо такі порушення є, то ми готові їх ліквідувати у співпраці з Національним історико-культурним заповідником «Києво-Печерська лавра», а в подальшому готові взяти на себе відповідальність за належне використання цих приміщень, та підвередити це в тому числі і в юридичній площині.

 

Професори та викладачі Київської духовної академії є патріотами України. Після початку російської військової агресії проти України Київська духовна академія регулярно надавала допомогу нужденним, біженцям та вимушеним переселенцям. Ми надавали допомогу і силам Територіальної оборони Києва та Збройним силам України (харчами, медикаментами тощо). Сьогодні родичі та близькі багатьох наших студентів боронять Україну в лавах Збройних сил України. Серед захисників України на фронті є і випускники Академії попередніх років. Під час богослужінь духовенство Академії постійно підносить молитви за Україну та за її Перемогу.

 

Сьогодні в Київській духовній академії та семінарії продовжується навчальний процес. Студенти відвідують заняття в навчальних аудиторіях та мешкають у гуртожитках на території Лаври. Академії навіть вдалося частково реалізувати розроблену до початку війни видавничу програму. У другій половині 2022 р. та на початку 2023 р. виходили друком періодичні видання Академії, навчальні посібники та наукові праці наших викладачів. 14 березня 2023 р. в Академії відбулася традиційна щорічна студентська наукова конференція. Навіть в нинішній непростій ситуації Академія продовжує жити. Отже, Київські духовні школи і надалі залишаються в Лаврі та продовжують навчання.

 

Звертаючись до широкої громадськості, ми ділимося болем нашого серця. На наших очах може загинути навчальний заклад, який має давні і славетні традиції.

 

Тому я закликаю українську державну владу, українське та світове суспільство та всіх небайдужих не допустити загибелі Київської духовної академії.

 

 

Прес-служба КДА

 

 

1101

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ