Коментар щодо заяви в.о. директора Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» про Київську духовну академію і семінарію

07.09.2023

Почати

07.09.2023 - 23:30

Кінець

07.09.2023 - 23:30

Категорії

Новини

Як стало відомо із засобів масової інформації, в.о. директора Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» Максим Остапенко в коментарі кореспонденту Укрінформу повідомив, що до 10-11 вересня представники Київської духовної академії ісемінарії повинні залишити приміщення, якими користуються Київські духовні школи на території Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, а також встановити відносини з державою, пройти офіційну акредитацію, і тоді звертатися від імені навчального закладу до державних органів.

 

У зв’язку з приведенням недостовірної інформації посадовою особою, в якій вбачається некомпетентність, повідомляємо таке.

 

1. Відповідно до Закону України «Про вищу освіту», заклади вищої духовної освіти створюються релігійними організаціями, а їх управління здійснюється з урахуванням особливостей їх діяльності відповідно до законодавства України.

 

Діяльність Київської духовної академії і семінарії, як і усіх закладів вищої духовної освіти в Україні здійснюється на підставі низки законів, а саме Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» та Закону України «Про освіту».

 

2. Духовні навчальні заклади в Україні не належать до сфери управління Міністерства освіти і науки України.

 

3. Українське законодавство розглядає навчальні заклади як автономну одиницю. Це означає самостійність, незалежність та відповідальність установи вищої освіти у прийнятті рішень щодо розвитку академічних свобод, організації освітнього процесу, наукових досліджень, внутрішнього управління, економічної та іншої діяльності, самостійного підбору та розміщення кадрів у межах, встановлених Законом.

 

Таким чином, наголошуємо, що Київська духовна академія і семінарія — це вищий духовний навчальний заклад Української Православної Церкви, діяльність якого регламентована низкою законів України. Крім того, духовні навчальні заклади, серед яких і Київська духовна академія і семінарія, не належать до сфери управління Міністерстваосвіти і науки України, оскільки це не передбачено українським законодавством.

 

Зважаючи на це, рекомендуємо в.о. директора Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» Максиму Остапенку займатися своїми безпосередніми обов’язками, а саме, зберігати та приводити до ладу визначну пам’ятку історії та архітектури — Свято-Успенську Києво-Печерську Лавру, і не втручатися у ті питання, що не входять до його компетенції.

 

1228
Теги:   Новини

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ